21 май 2024, вторник

* Св. велики царе равноапостолни Константин и Елена (Тип. с. 318, т. 3)
church

Протойерей Венцислав Попиванов и продуцентът Борислав Миланов – гости в „Живото слово“

| Автор: Софийска света митрополия

2023-02-01.jpg

Утре, 1 февруари (сряда), предстои поредното издание на предаването за вяра и култура „Живото слово" в ефира на радиото на Софийска света митрополия  „Епархийски глас".

В четвъртък, 2 февруари, Православната църква чества Сретение Господне. За празника ще поговорим с протойерей Венцислав Попиванов, енорийски свещеник на град Бухово и докторант по Омилетика в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски". Ще се спрем на трогателната среща на св. праведен Симеон Богоприемец, местният мъдрец, който среща вселенската Божия Премъдрост в лицето на Богомладенеца. Старият Завет среща Новия Завет. Законът на Мойсей среща закона на Христос. Ще обърнем вниманиe и на личността на св. пророчица Анна. С о. Венцислав ще отделим време да поговорим и за предстоящата само след няколко дни първа подготвителна неделя преди Великия пост – тази на митаря и фарисея.

Във втората част на програмата гост ще бъде музикалният продуцент и православен християнин Борислав Миланов, който стои зад едни от последните ни и най-успешни участия на континенталния песенен конкурс „Евровизия“. Достатъчно е да споменем второто място на Кристиян Костов през 2017 г., което е най-доброто ни класиране в историята на надпреварата. Може ли този форум, еманация на светската, секуларизирана, популярна и масова култура, да бъде сцена за християнски послания, макар и не директни, а художествено артикулирани?

Водещ на този епизод на „Живото слово" ще бъде Ангел Иванов.

„Живото слово" можете да слушате от 20:30 ч. с повторения в петък и неделя по същото време, както и от 3:00 ч. през нощта - в медията на Софийска света митрополия „Епархийски глас" на адрес: https://radio-glas.mitropolia-sofia.org/. Записи на предаванията са достъпни в каналите ни в Youtube и в Spotify, както и на адрес: https://anchor.fm/radio-glas .