17 април 2024, сряда

Преп. Симеон Персидски. Преп. Акакий, еп. Мелитински (Прежд. лит.) (вечерта – Малко повечерие с целия канон на св. Андрей Критски) (Тип. с. 438)
church

Проведе се международна конференция в чест на св. Паисий Хилендарски в Банско

| Автор: Неврокопска митрополия

DSC_5622.JPG

Международна конференция с участието на преподаватели от Софийския и Пловдивския университети, както и гости от Гърция, се проведе в Банско в периода 17-18 юни по повод 300 години от рождението на св. Паисий Хилендарски, 60 години от неговата канонизация и 260 от написването на "История славянобългарска".

Втората сесия на конференцията, която се проведе в събота (18 юни) започна с доклад на проф. д.ф.н. Христина Тончева, която говори върху темата за езиковите особености на Зографската чернова на "История славянобългарска" и на нейните преписи. След това конференцията продължи с доклади на декана на Богословския факултет при Софийския университет "Св. Климент Охридски" доц. д-р Ивайло Найденов, както и на преподаватели от Пловдивския университет и др. 

На научното мероприятие бяха поставени и редица теми, свързани с "История славянобългарска", като например темата за възрожденската иконография, нейната типология на влияния, както и библейски цитати и личности в историята на св. Паисий. 

Особен интерес предизвикаха два от докладите, единият на гл. ас. Генчо Банев, който разаказа за изучаването на "История славянобългарска" в Атинския университет. В края на своя доклад той показа и видеоклип, на който студенти от университета четат на новобългарски, гръцки и оригиналния език на св. Паисий неговата История. 

Вторият доклад, предидвикал интерес е на Георги Тодоров, който бе за килията на св. Паисий Хиленадрски в Хилендарския манастир и научните открития през последните години за единственото място, свързано пряко с живота на светеца в монашеската република. 

На конференцията присъства Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим, както и монаси от Зографския манастир. Конференцията бе излъчена на живо в официалната страница на Св. Синод на БПЦ във Facebook. 

Текст и снимки: Ангел Карадаков