07 декември 2023, четвъртък

Св. Амвросий, еп. Медиолански. Св. Филотея Търновска
church

Разговори за св. Серафим Софийски и за фотографията в „Живото слово“

| Автор: Софийска света митрополия

395x301.jpg

Тази седмица в сряда, 23 февруари, с повторение в петък и неделя от 20:30 часа, предстои поредното издание на предаването за вяра и култура в ефира на радио „Епархийски глас“ - „Живото слово“.

Първата част на предаването ще бъде посветена на предстоящия празник на св. Серафим архиепископ Богучарски, Софийски чудотворец (26.02). Гост в студиото ще бъде протойерей Димитър Тухчиев, предстоятел на храм „Св. Пантелеймон“ в столичния квартал Княжево, част от Подворието в София на Московския и на цяла Русия патриарх. Към същото това Подворие о. Димитър е ангажиран служебно и богослужебно вече близо 20 години, включително и към храм „Св. Николай Мирликийски“, в който 3 десетилетия служи самият светител Серафим. В криптата на храма се намира неговият гроб, който не спира да приема мoлитвените писма на православните християни към светеца.

Във втората част събеседник ще бъде фотографът Иван Шишиев, автор на популярната платформа „Етюд-и-те на София“, в която често попадат негови снимки на софийските храмове. В допълнение – Иван е свещенически син, завършил е Софийската духовна семинария, а през последните години помага в организирането на няколко поклоннически похода.

Водещ на „Живото слово“ тази седмица ще бъде Ангел Иванов.

Медията на Софийска света митрополия „Епархийски глас“ може да се слуша тук: https://radio-glas.mitropolia-sofia.org/.