28 януари 2023, събота

Преп. Ефрем Сириец. Св. Исаак Сириец, еп. Ниневийски. Преп. Паладий Пустинник ◑
church

Решения на Светия Синод на Българската православна църква от заседанието му на 11 декември 2009 г.

| Автор: Българска Патриаршия

default news image

На своето редовно заседание на 11 декември 2009 г. Св. Синод в Пълен състав разгледа писмо на митрополита на Драма Павлос с благодарност, относно решението на Св. Синод на БПЦ за предоставяне на частица от св. мощи на св. Дионисий, патриарх Цариградски, на манастира „Св. Богородица Икосифиниса”, чийто втори ктитор се явява светията.

Бе разгледано и писмо, внесено от Ловчанския митрополит Гавриил, председател на Работната група по въпросите на религиозното образование към Св. Синод, с приложена учебна програма по Религия за предучилищно възпитание и подготовка в държавни, общински и частни детски градини.

Програмата е разработена от свещеноиконом д-р Захарий Дечев, със съдействието на д-р Десислава Панайотова.

На същото заседание Светият Синод се запозна и с внесеното от преосвещения Тивериополски еп. Тихон писмо с приложен Устав на Западно- и Средноевропейска епархия, в който са нанесени нужните изменения и който е гласуван и приет от VІІІ Епархийски събор в Рим, за разглеждане и одобрение от Св. Синод.

След като се запозна с преписката, Светият Синод реши да бъдат предоставени копия от Устава на епархийските митрополити и на юристите на Св. Синод, за да се запознаят по-обстойно с него и въпросът да бъде докладван отново на 16.ХІІ.2009 г. в заседание на Св. Синод.

Архиереите от Светия Синод на БПЦ се запознаха и с писмо, внесено от архимандрит Сергий, ректор на СДС „Св. Йоан Рилски”, с молба да бъдат започнати проектантски дейности за изготвянето на проект за изграждане на нов пансион за учениците, трапезария и ателиета за приложна извънкласна дейност, както и за съборен център за нуждите на БПЦ, в който да се провеждат събори, конференции, семинари, обучителни курсове.

За проектирането ще бъдат осигурени средства от християнска фондация „Патлейна”.

След като обсъди предложението, Светият Синод даде благословение да започне проектирането, като за целта бъде предоставено на вниманието на Св. Синод заданието за проектирането.

Преписката по въпроса ще бъде предадена във ВЦС за разглеждане и становище.

Сред разгледаните на това заседание преписки бяха и писмото на г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на гр. София, с изразена благодарност за добрите думи и пожеланията, отправени към нея по повод избирането й за кмет от Българския патриарх и Св. Синод на БПЦ; както и писмо на народния представител Румен Петков, с молба за предоставяне на възможност да представи на вниманието на Св. Синод книгата „Руските паметници в България”, предговорът на която е написан от президента Георги Първанов. Светият Синод определи книгата да бъде представена в Синодалната палата на 14 декември 2009 г., понеделник, от 11,00 ч.

Озвучаване: Владислав Трифонов

Прикачени файлове

Решения на Светия Синод [2.63MB]