21 май 2024, вторник

* Св. велики царе равноапостолни Константин и Елена (Тип. с. 318, т. 3)
church

Решения на Светия Синод на Българската православна църква в Пълен състав от заседанието на 24 септември 2009 г.

| Автор: Българска Патриаршия

Сградата на Светия Синод

На 24.09.2009 г., четвъртък, Светият Синод в Пълен състав под председателството на Негово Светейшество Българския патриарх Максим откри своето заседание.

Присъстват синодалните архиереи: Врачански Калиник, Сливенски Йоаникий, Видински Дометиан, Варненски и Великопреславски Кирил, Великотърновски Григорий, Русенски Неофит, Неврокопски Натанаил, Плевенски Игнатий, Ловчански Гавриил, Доростолски Иларион, Пловдивски Николай.

Отсъстват архиереите: на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, Западно- и Средноевропейски Симеон, Старозагорски Галактион.

След като изслуша и прие протокола от предишното заседание, Светият Синод разгледа:Писмо, вх. № 704/18.ІХ.2009 г., на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил, с покана по повод тържествата за 200-годишнината на Санктпетербургската духовна академия да вземе участие и представител на Богословския факултет.

Светият Синод Р Е Ш И:

Определя Доростолския митрополит Иларион и доц. Димитър Киров, декан на Великотърновския богословски факултет, да вземат участие в тържествата от 9-11 октомври т.г. в Санкт Петербург.

Светият Синод разгледа: Писмо на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил с известие, че срокът за финансиране на проекти чрез фондация „Патлейна” в епархиите на БПЦ изтича на 30 октомври т.г.

Светият Синод Р Е Ш И:

Да бъдат подготвени и изпратени писма до всички епархийски митрополити за сведение.

Светият Синод разгледа: Писмо, вх. № 715/24.ІХ.2009 г. на Ловчанския митрополит Гавриил, председател на работната група към Св. Синод по въпросите на религиозното образование, с предложение за осъществяване на срещи с премиера Бойко Борисов и министъра на образованието Йорданка Фандъкова за обсъждане възможните стъпки за въвеждане предмета "Религия" за задължителната подготовка в детските градини и училищата.

Светият Синод Р Е Ш И:

Да бъде поканена г-жа Фандъкова, министър на образованието, по възможност на 25 .ІХ.2009 г. в Светия Синод за разговор.

След като изслуша текст на удостоверение на Тивериополския епископ Тихон, управляващ Западно-и Средноевропейска епархия,

Светият Синод Р Е Ш И:

Приема текста на удостоверението. Същото да бъде подписано от Българския патриарх Максим и нотариално заверено.

Светият Синод разгледа: Писмо, вх. № 695/17.ІХ.2009 г., на акад. Н. Съботинов, председател на БАН, с молба за благословение и разрешение по повод 140-годишнината от основаването на Българското книжовно дружество и Българската академия на науките на 12.Х.2009 г. да бъде отслужен благодарствен молебен в ПКСХП „Св. Александър Невски”, след което да бъдат открити барелефи на проф. Марин Дринов и Иван Гешов, основатели на БАН.

Светият Синод Р Е Ш И:

Определя Русенския митрополит Неофит и главния секретар на Светия Синод Стобийски епископ Наум да извършат молебена и вземат участие в тържествата по повод годишнината на БАН.

Светият Синод разгледа: Писмо, вх. № 701/17.ІХ.2009 г., на Божидар Димитров, министър без портфейл, с молба за благословение частица от светите мощи на св. Дионисий Цариградски патриарх от края на ХV в. да бъде отделена и предадена от Адрианополския епископ Евлогий, игумен на Рилската св. обител, където се пазят мощите, за да бъде поднесена на Вселенския патриарх Вартоломей.

Светият Синод Р Е Ш И:

Дава благословение да бъде отделена частица от св. мощи на св. Дионисий патриарх Цариградски и предадена на Вселенския патриарх от игумена на св. обител Адрианополски епископ Евлогий.

Да бъде подготвено писмо до проф. Димитров с молба всички свети мощи и реликви, които се пазят на съхранение в Националния исторически музей да бъдат върнати на Българската православна църква.

Възлага на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил да проведе разговор с проф. Божидар Димитров, относно връщането на светите мощи.

Светият Синод разгледа: Писма, вх. № № 651, 652 от 1.ІХ.2009 г. на Иван Николов, председател на КИЦ, Босилеград, писмо вх. № 641/19.VІІІ.2009 г., писмо на Вранския епископ Пахомий, относно завършването и предстоящото освещаване на православния храм „Св. Йоан Рилски” в Западните покрайнини, Босилеградско.

След проведените разговори на епископ Пахомий с представители на Светия Синод и гражданската власт е решено освещаването на църквата да се извърши на 4.Х.2009 г., за което ще бъде изпратена покана при съгласуваност със Св. Синод на Сръбската православна църква за участие на български архиерей при освещаването на храма.

Светият Синод Р Е Ш И:

Определя Знеполския епископ Йоан, викарий на Българския патриарх, да вземе участие в освещаването на храма след получаване на покана от СПЦ.

На днешното си заседание Светият Синод Р Е Ш И още:

Поради изтичане на изпитателния шестмесечен срок, прекратява трудовите правоотношения на Владимир Петров, началник отдел „Административен”.

За назначаването на длъжността „началник отдел Административен” образува комисия в състав: Намаления състав на Светия Синод, която да проведе събеседване и подбор на кандидатите, след което да бъде определен и назначен на това място подходящ служител.

По време на днешното си заседание Светият Синод на БПЦ прие по негова молба г-н Йордан Бакалов, председател на Комисията по вероизповеданията при ХХХХІ Народно събрание.

Светият Синод прие по негова молба и генерал-майор Константин Попов, началник на Военновъздушните сили на България, за изпълняване на идеята всяко от осемте поделения на Военновъздушните сили да има за покровител определен светец, както и да бъдат осветени икони, посветени на светците-закрилници и изпратени по съответните места.

Светият Синод Р Е Ш И:

Определя Великотърновския митрополит Григорий да уточни с командващия ВВС ген.-майор Попов всички необходими подробности по реализацията на идеята.

Протокол № 37

Озвучаване: Боряна Николова

Прикачени файлове

Решения на Св. Синод [1.82MB]