18 юни 2024, вторник

Св. мчци Леонтий, Ипатий и Теодул
church

Решения на Светия Синод на Българската православна църква в Пълен състав от заседанието на 25 септември 2009 г.

| Автор: Българска Патриаршия

Сградата на Светия Синод

На 25 септември 2009 г., петък, Светият Синод в пълен състав, в отсъствието по здравословни причини на Негово Светейшество Българския патриарх Максим, откри своето заседание.

Присъстваха синодалните архиереи: Русенски Неофит, председателстващ заседанието на основание Заповед № 30/31.VІІ.2009 г., Врачански Калиник, Сливенски Йоаникий, Видински Дометиан, Варненски и Великопреславски Кирил, Великотърновски Григорий, Неврокопски Натанаил, Плевенски Игнатий, Ловчански Гавриил, Доростолски Иларион, Пловдивски Николай.

Отсъстват архиереите: на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, Западно-и Средноевропейски Симеон, Старозагорски Галактион.

1. След като изслуша и прие протокола от предишното заседание, Светият Синод взе решение заседанията да продължат от 28 до 30 октомври 2009 г.

На 29 октомври т. г. Българският патриарх и Софийски митрополит Максим навършва 95-годишна възраст.

В същия ден Българският патриарх Максим ще извърши и полагане на антиминс в новопостроения при Софийската св. Митрополия храм „Св. Марина” в съслужение с Неврокопския митрополит Натанаил и Пловдивския митрополит Николай.

Светият Синод възлага на Русенския митрополит Неофит да поздрави Българския патриарх по случай рождения му ден.

2. Във връзка с тържествата, организирани от Сливенския митрополит Йоаникий по повод неговата 70-годишнина

Светият Синод Р Е Ш И:

Сливенският митрополит Йоаникий да бъде награден по повод годишнината с орден на Българската православна църква „Св. Йоан Рилски” и икона на Господ Иисус Христос. Да бъде подготвен поздравителен адрес до юбиляра.

3. Светият Синод Р Е Ш И:

Определя Ловчанския митрополит Гавриил да оглави делегация на БПЦ по повод зимния празник на Зографския манастир „Св. Георги” на Св. Гора, Атон.

Светият Синод се запозна с Докладна записка от гл. секретар Стобийски епископ Наум, вх. № 713/24.09.2009 г. и писмо, вх. №. 716/24.09.2009 г. на свещеноиконом Петър Тотев, свещеник на Българската църковна община в Букурещ, относно положението на българската общност в предоставения за ползване от нея нов храм, бившия руски храм „Св. Николай”, както и относно подреждане на канцелария на българския свещеник.

В докладната записка на гл. секретар е приложено писмо на епископ Киприян Кампинеанул, викарий на Румънския патриарх, от срещата между представители на БПЦ и РПЦ, състояла се на 7 юли т. г. в Румънската патриаршия, на която е взето решение българската църковна общност да се пренесе в бившия руски храм „Св. Николай”. Отправена е молба да се предприемат всички необходими действия за пренасянето в храма, където занапред ще служи отец Тотев.

В писмото на отец Петър Тотев е застъпено доброто отношение на четиримата румънски свещенослужители в бившия руски храм „Св. Николай”, но и непригодността на храма да побере българската общност, поради многолюдното посещение на студенти от Богословския факултет.

В писмото се отправя молба за помощ и съдействие от страна на Светия Синод на БПЦ пред Румънската патриаршия да бъде запазена канцеларията при храма „Св. пророк Илия” и временно преустроена на параклис, като възможност да се запази българската църковна общност в Букурещ.

Светият Синод Р Е Ш И:

Да бъде подготвено и изпратено писмо до Негово Блаженство Румънския патриарх Даниил с молба да бъдат предоставени на българския свещеник в Румъния договорените по време на срещата от 7 юли две помещения към храма „Св. Николай”, които да служат за енорийски офис и място за срещи на българската общност.

Да бъде подготвено и изпратено писмо до Румънския патриарх с молба по възможност и по решение на Светия Синод на РПЦ на свещеноиконом Петър Тотев да бъде отпусната финансова помощ, като представител на БПЦ при Румънската православна църква.

5. Светият Синод разгледа докладна записка вх. № 718/25.ІХ.09 г. на г-н Владимир Петров, началник отдел „Административен” при Светия Синод, относно приключването на шестмесечния изпитателен срок на трудовия му договор. С настоящото той моли договорът му да бъде продължен като безсрочен.

Светият Синод Р Е Ш И:

Потвърждава решението си от предишното заседание, прот. № 37 от 24.ІХ.09 г., за освобождаването на г-н Владимир Петров от длъжността „началник отдел Административен” на 31.Х.09 г.

6. Светият Синод изслуша устен доклад от Деволския епископ Теодосий, игумен на Троянската св. обител, относно писмо на Комисията за защита от дискриминация по повод жалба на г-н Кичашки от Видин, на признак „увреждане”.

Светият Синод Р Е Ш И:

Да бъде подготвено и изпратено писмо до Комисията за защита от дискриминация, с което да им се съобщи, че епископ Теодосий е изслушан с устен доклад пред Светия Синод, който му е възложил до няколко дни да подготви становище до Комисията и да го изпрати направо в Комисията с копие до Светия Синод.

7. Светият Синод проведе среща с експертите г-жа Албена Чепетлова и г-н Коста Костов, експерти в МОМН в дирекция за средно и училищно общообразователна подготовка по покана на Светия Синод. Предмет на срещата бяха разговори по конкретни стъпки за реализиране на идеята за въвеждане предмета "Религия" в задължителната подготовка в детските градини и общообразователните училища.

Светият Синод Р Е Ш И:

Да бъде подготвено и изпратено писмо до г-жа Фандъкова, министър на МОМН, с молба на основание нейна заповед да бъде организирана комисия за обсъждане възможните стъпки за въвеждане предмета Религия в училищата като задължителна дисциплина с участието на експерти на Министерството и работната група при Светия Синод.

Протокол № 38

Озвучаване: Владислав Трифонов

Прикачени файлове

Решения на Св. Синод [6.71MB]