25 юни 2024, вторник

* Св. прпмчк Прокопий Варненски. Св. прпмчца Феврония. Преп. Дионисий Атонски
church

Решения на Светия Синод на Българската православна църква в Пълен състав от заседанието на 10 ноември 2009 г.

| Автор: Българска Патриаршия

Св. Синод

На 10 ноември 2009 г. Светият Синод в Пълен състав под председателството на Негово Светейшество Българския патриарх Максим, след молитва към Бога, откри заседанието си от редовната зимна сесия. Присъстваха синодалните архиереи: Врачански Калиник, Сливенски Йоаникий, Видински Дометиан, Варненски и Великопреславски Кирил, Русенски Неофит, Неврокопски Натанаил, Плевенски Игнатий, Ловчански Гавриил, Пловдивски Николай. Отсъстваха: на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, Великотърновски Григорий, Старозагорски Галактион.

След като изслуша и обсъди постъпилите докладни и писма в Синодалната канцелария, Светият Синод реши:

1. Определя Пловдивския митрополит Николай да отслужи св. Божествена литургия за храмовия празник на ПКСХП „Св. Александър Невски” на 23 ноември.

2. Определя Агатоникийския епископ Борис, игумен на Бачковската св. обител, да отслужи св. Божествена литургия на храмовия празник на Богословския факултет „Св. Климент Охридски” на 25 ноември т. г.

3. Определя архимандрит Йоан, н-к отдел „Богослужебен”, да извърши в параклиса "Св. цар Борис" в сградата на Св. Синод св. Литургия на 13 декември, след която Светият Синод да отслужи традиционната панихида в памет на предстоятелите, архиереите, клириците и миряните-дарители на Българската православната църква.

4. В отговор на Писмо, вх. № 851/6.ХІ.2009 г., на г-н Васил Лязев, председател на Църковното настоятелство на Българския екзархийски вакъф в Турция, с молба за 27 декември – Деня на първомъченик и архидякон Стефан - Русенският митрополит Неофит да посети гр. Истанбул и да отслужи св. Божествена литургия,

Светият Синод РЕШИ:

Дава благословение на Русенския митрополит Неофит да отслужи св. Божествена литургия за празника на св. Стефан в Истанбул.

След като разгледа Писмо, вх. № 771/9.Х.2009 г. на митрополита на Франция Емануил, директор на Бюрото на Православната църква за връзка с Европейския съюз, с покана за участие на един представител на БПЦ в VІІ академична консултация на диалога между православни и юдеи, Атина, 1 – 12 ноември т. г.

Светият Синод РЕШИ:

Няма възможност да бъде изпратен представител.

Светият Синод разгледа Докладна записка от Комисията за разпечатване на кабинета и описване на документацията на гл. счетоводител на Св. Синод Милко Кожухаров, определена от Св. Синод, прот. № 39/28.Х.2009 г., и Писмо, вх. № 850/6.ХІ.2009 г., на Ловчанския митрополит Гавриил, председател на ВЦС, с предложение във връзка с необходимостта от извършване на пълна ревизия и невъзможността това да бъде направено от определената от Св. Синод комисия, да бъде сключен договор със специализирана одиторска фирма, която бързо и професионално да извърши ревизията и да докладва резултатите на Св. Синод.

След обстойно обсъждане Светият Синод РЕШИ:

1. Досега действащата комисия, определена от Св. Синод, следва да прекрати дейността си.

2. Кабинетът на Гл. счетоводител да бъде запечатан по надлежния ред.

3. Да бъде извършен финансов одит на Финансово-счетоводния отдел.

4. Одитът да бъде извършен от одиторска фирма „Свраков” – гр. Варна, които следва да представят договор на Св. Синод за одобрение.

5. Сътрудниците при Финансово-счетоводния отдел да дадат писмени сведения за водените от тях ресори по възложение от г-н Милко Кожухаров.

Светият Синод обсъди и взе решения и по други въпроси от вътрешно-организационен характер. Преди да закрие днешното си заседание, Светият Синод реши редовната Зимна сесия на Св. Синод в Пълен и Намален състав да продължат както следва:

на 11, 12, 13, 16 ноември от 10,00 ч.;

на 17, 18, 19, 26 от 9,00 ч.; На 27, 28, 30 ноември от 10,00 часа;

на 1, 2, 3, 8 декември от 9,00 ч.;

на 9, 10, 11, 12, 14 декември от 9,00 ч.;

на 15, 16, 17 и 18 декември от 9,00 часа.

Озвучаване: Владислав Трифонов

Прикачени файлове

Св. Синод [4.57MB]