21 май 2024, вторник

* Св. велики царе равноапостолни Константин и Елена (Тип. с. 318, т. 3)
church

Решения на Светия Синод на Българската православна църква в Пълен състав от заседанието на 11 ноември 2009 г.

| Автор: Българска Патриаршия

Св. Синод

Светият Синод на БПЦ на своето редовно заседание от 11 ноември се запозна с Писмо, вх. № 814/28.Х.2009 г. с което председателят на Отдела за външни църковни връзки при Московската патриаршия Негово Високопреосвещенство Волоколамския архиепископ Иларион известява архиереите от Св. Синод на БПЦ, че предвидената за 9-12 ноември 2009 г. богословска конференция на Руската православна църква „Животът в Христа, християнската нравственост, аскетическото предание на Църквата и призив на съвременната епоха” се отлага за 15-18 ноември 2010 г.

На същото заседание бяха разгледани и две писма, внесени от Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Калиник. Писмо с вх. № 21/25.ІХ.2009 г., придружено с приложена преписка за предаването на Черепишкото четириевангелие, датиращо от ХVІ в., от Националния исторически музей на Врачанска митрополия.

С другото писмо, с вх. № 867/9.ХІ.2009 г., епархийският архиерей на Врачанска епархия уведомява Светия Синод, че е отправил писмо до министър-председателя на Република България г-н Бойко Борисов с молба българската държава да върне на Врачанска митрополия различни ценни църковно-исторически предмети, собственост на Врачанска митрополия.

След като разгледа писмата и приложените към тях преписки, Светият Синод реши да се изчака отговора на институциите, до които са отправени писмата на високопреосвещения Врачански митрополит, след което Светият Синод ще вземе съответното отношение.

На своето заседание на 11 ноември Светият Синод на БПЦ потвърди решението, взето на заседание на Св. Синод в Намален състав, за низвержението на монах Панкратий.

Решението е в отговор на жалба (вх. № 640/190.VІІІ.2009 г.), от йеромонах Панкратий, бивш игумен на Гложенския манастир, против решение на Намален състав на Светия Синод, с което е утвърдено решение по църковно-наказателно дело № 4/2008 г. на Ловчанския епархийски духовен съд.

Озвучаване: Владислав Трифонов