03 юли 2022, неделя

3 Неделя след Петдесетница. Св. мчк Иакинт. Събор на св. Доростолски мъченици. Гл. 2, утр.ев. 3, ап. Рим. 5:1-10 (с. 85), лит. ев. Мт 6:22-33
church

РЕШЕНИЕ на Св. Синод на РПЦ от 15 юли 2016 г. относно Събора в Крит (16 – 26 юни 2016 г.)

| Автор: Българска Патриаршия

Руският Св. Синод

На 15 юли 2016 г. Св. Синод на Руската православна църква проведе своето поредно заседание в Даниловския манастир в Москва. То бе председателствано от Московския и на цяла Русия патриарх Кирил.

Членовете на Св. Синод приеха решение за отношението на РПЦ към състоялия се от 16-26 юни т.г. в Крит Събор.

Руският Св. Синод признава форума в Крит за важно събитие в историята на съборния процес в Православната църква и подчертава, че принципът на консенсуса е бил основата на общоправославното сътрудничество по протежение на целия съборен процес.

В тази връзка членовете на Руския Св. Синод констатираха, че провеждането на Събора при отсътствието на съгласие от страна на редица автокефални Православни църкви нарушава този принцип.

Поради това Съборът в Крит не може да се разглежда като Всеправославен, нито приетите от него документи — като изразяващи общоправославен консенсус.

Руският Св. Синод постанови да се възложи на Синодалната библейско-богословска комисия да проучи официално заверените копия на одобрените от Събора в Крит документи (след като те бъдат получени) като вземе предвид възможните отзиви и забележки спрямо тях. След това комисията ще представи становището си на Св. Синод на РПЦ и той ще се произнесе след като на свой ред разгледа и обсъди документите от Крит.

Снимка: http://www.patriarchia.ru