29 май 2024, сряда

* Преполовение. Св. прпмчца Теодосия (Тип. с. 465)
church

Рожден ден на радио „Видин”

| Автор: Видинска митрополия

Рожден ден на Радио „Видин”

На 1-ви март във Видин бе отбелязан първият рожден ден на регионалната радиостанция на Българското национално радио, радио „Видин”.

Денят в радио „Видин” започна с приповдигнато празнично настроение, което особено пролича в ефира на радиото.

От 15, 00 ч. в информационния център на Областното управление на гр. Видин се състоя кръгла маса, посветена на културно-историческото наследство на Северозападна България.

Участници в заседанието на кръглата маса бяха г-жа Любомила Станиславова и г-н Владимир Тошев, депутати в 41-вото Народно събрание, г-жа Елка Георгиева, зам.-областен управител на гр. Видин, г-жа Силвия Мирян, директор на музикалния и писмен архив на БНР, г-н Огнян Първулов, директор на радио „Видин” и домакин на събитието, представители на областите Монтана и Враца, представители на общините - Монтана, Враца и Берковица, както и много журналисти и гости от Видин и страната. С благословението на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан представители на Видинска митрополия във форума бяха архимандритите Поликарп и Евтимий.

Поздравления към участниците в дискусията отправиха депутатите г-жа Любомила Станиславова и г-н Владимир Тошев, г-жа Георгиева от името на домакините на срещата, областната управа на Видин, и архимандрит Поликарп.

В дискусията бе представено движимото и недвижимо културно-историческо наследство на Северозападна България. Показани бяха дейностите на общините, читалищата и личности, които съхраняват и пазят жива паметта и наследството на България.

На екипа на радио „Видин” бяха поднесени много подаръци и поздравителни адреси.

След срещата, на която бе обсъждано съхраняването и опазването на духовните ценности на Северозападна България, всички гости се отправиха към сградата на Драматичния театър на гр. Видин, където от 18, 00 ч. се проведе празничен концерт, посветен на първия рожден ден на радио „Видин”.

Гости на празничния концерт бяха г-н Валери Тодоров, генерален директор на БНР, г-н Румен Видов, кмет на гр. Видин, много гости от Видин, страната и чужбина.

С благословението на митрополит Дометиан, за да преподаде благослов и поздрав, там бе Величкият епископ Сионий. Присъстваха и други духовници от Видинска митрополия.

Поздрав към празнуващата медия поднесоха г-н Тодоров, ген. дирeктор на БНР, както и градоначалникът на гр. Видин, г-н Видов, който подари на радиото прекрасна пластика на стъкло, изработена от видния български майстор и видинчанин Ставри Калинов.

Участие в празничния концерт взеха танцови състави от Видин и региона, а специални гости бяха народните певци Даниел Спасов и Милен Иванов.

Текст: архимандрит Поликарп Снимки: архимандрит Евтимий