03 юли 2022, неделя

3 Неделя след Петдесетница. Св. мчк Иакинт. Събор на св. Доростолски мъченици. Гл. 2, утр.ев. 3, ап. Рим. 5:1-10 (с. 85), лит. ев. Мт 6:22-33
church

Рождество Христово в БПЦО “Св. св. Кирил и Методий“, гр. Будапеща

| Автор: Българска Патриаршия

Рождество Христово в БПЦО “Св.св. Кирил и Методий“ гр. Будапеща

От ранно утро камбанен звън оглася унгарската столица – Рождесво Христово е! Всички храмове са празнично украсени, за да спомнят оная - святата нощ в която на земята се роди Спасител, Който да изкупи човечеството от греха и възстанови нарушената връзка на човека с Бога!

Тържествено бият и камбаните на българския православен храм „Св. св. Кирил и Методий“ в Будапеща - храмът на най-старата църковна община на БПЦ извън родината. Храм, построен с много лишения от българската емиграция през тридесетте години на миналия век, за да могат в него да отправят молитва към Бога и спазват своите православни традиции!

Днес на улица „Вагохид“ се издига една величествена храмова сграда, символ на дълбоката вяра на всички българи потрудели се мечтата им да имат свой храм да стане реалност.

В този ден той е украсен празнично, а богослужението се води стройно. То бива отслужено от протосингела на Западно- и Средноевропейска епархия архимандрит Атанасий (Султанов), който по решение на епархийския съвет от 01.12 е назначен и за предстоятел на храма, в съслужение с протойерей Танчо Янчев - втори енорийски свещеник при храма.

Това е и първата официална служба след встъпването на архимандрит Атанасий в длъжност.

Клиросните песнопения се изпълнява от псалта при храма г-н Иван Мицов. Българи живеещи в различните краища на унгарската столица идват, за да прославят заедно, с едни уста и едно сърце родилия се Богомладенец.

В края на светата Литургия предстоятелят на храма прочете Патриаршеското и синодално послание за празника и отправи поздрав от името на Негово Високопреосвещенство, кириарха на епархията, Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний. Архимандрит Атанасий изказа благодарности към всички, но най-вече към църковното настоятелство, за радушния прием и ги помоли, както и до сега, така и занапред да подкрепят църковното дело, та макар и далеч от родината вярата и българщината да пребъдват!

Снимки: Владимир Кирков, председател на ц. настоятелство при храма