03 юли 2022, неделя

3 Неделя след Петдесетница. Св. мчк Иакинт. Събор на св. Доростолски мъченици. Гл. 2, утр.ев. 3, ап. Рим. 5:1-10 (с. 85), лит. ев. Мт 6:22-33
church

Румънските църковни медии за митрополит Иларион Доростолски

| Автор: Българска Православна Църква - Българска Патриаршия

Митрополит Иларион при последното си посещение в Румъния, август 2009 г.

След кончината на Доростолския митрополит Иларион в румънските църковни медии бяха отразени изказвания на йерарси на Румънската православна църква относно техните впечатления от новопреставилия се достоен български йерарх, който още приживе се радваше на изключителна почит както сред българския православен народ, така и сред църковното изпълнение на Румъния, съседна на възглавяваната от него епархия. Привеждаме част от тях:

Архиепископът на Долни Дунав Касиан казва за радио „Тринитас”: „Митрополит Иларион беше и остава един от великите йерарси на Православната църква, един изключително благочестив йерарх, човек на културата и голям приятел на Румънската православна църква. По времето на патриарх Юстиниан за известен период от време е учил в Духовната академия в Букурещ, след това, докато е бил духовник на Духовната академия в София, е бил много близък с румънските студенти и докторанти, а когато Бог го въздигна в степен Доростолски митрополит, бидейки географски много близо до Румъния, прояви своята особена духовна близост към духовници, йерарси и вярващи в Румъния. Много пъти е идвал в Румъния, в много епархии и най-вече, носейки мощите на светии от Доростол от 4-ти век, древния център на нашата духовност от първото хилядолетие”.

Архиепископът на Томи (Констанца) Теодосий за радио „Добруджа” казва: „Митрополит Иларион беше личност, която маркира Българската църква чрез своята нравствена осанка и чрез своето жертвено служение… Той беше Божи служител, който тогава, когато идваше да бъде с нас в олтарно общение, ни носеше духовна свежест, носеше ни личната си духовна чистота. Чувствахме го като човек на правилото, човек на мира, изпълнен с любов. Изпълваше духовната атмосфера в манастира „Пещерата на св. ап. Андрей”, в нашата катедрала и навсякъде, където го срещахме. Беше човек на доброто, на радостта, на вярата и любовта”.

Статия в сайта на епископията на Долни Дунав

Образ на пастир със свят живот

Доростолският митрополит Иларион се завърна „вкъщи” където няма болка, ни печал, нито въздишка, а вечно служение на Христос Господ в Царството на Пресвета Троица за всички, които в земния живот са носили с радост кръста и чрез жертва, аскеза и много работа за ближния са направили стъпала към спасението.

Владиката Иларион на 97 години беше, вероятно, между малкото исихасти с образ на пустинник и поглед на кротко и обичащо дете, обединявайки аскезата и строгостта на собствения подвиг с благост и откритост към другите. Митрополит Иларион сееше без разлика семената на борбата на вярата, благочестието, добротата и на непрестанната молитва не само сред своите пасоми, но и в цялата Българска православна църква.

Той беше един отворен аскет, без да съди някого. Големите изкушения и беди ги решаваше по духовен начин, а не правосъдно и никому не е налагал норми на живот, предпочитайки да посочи собствения си пример като икона на смирена святост. Беше поет, писател и уважаван човек на културата. Беше награждаван с църковни отличия. Отличаваше се най-вече с огромна братска и приятелска откритост към Румънската православна църква. На младини е следвал 6 месеца в Букурещката духовна академия.

Ставайки Доростолски митрополит, той разшири отношенията си с Румънската православна църква, бидейки близък не само географски, но най-вече духовно до много румънски йерарси. Много пъти ни посещаваше в Долни Дунав и остана за всички нас жива икона на любов към Бога и ближния.

Митрополит Иларион беше приятел и познавач на монашеските огнища във Влашко и Молдова, винаги жадуващ да научи и предаде на другите духовния опит на отците от нашите манастири. През последните пет десетилетия посещаваше почти всяка година монашески огнища в Румъния, интересувайки се предимно от молитвения ред, духовните размишления и мисионерската дейност на монаси и монахини.

Йерарх изпълнен с благоговение и любов към Бога и ближните, непрестанен молитвеник, носител и донасящ мир и радост, пребиваващ в святост, чрез собствен подвиг и решителност във вярата, но и чрез своята изключителна мисия, изпълнявана с много ревност.

Озвучаване: Боряна Николова

Прикачени файлове

РПЦ [1.90MB]