26 септември 2023, вторник

* Преставяне на св. ап. и ев. Йоан Богослов (Тип. с. 88)
church

Русенският митрополит Неофит е награден с отличието „Следовник на народните будители” - обновено

| Автор: Българска Патриаршия

Русенски митрополит НЕОФИТ

В Синодалната канцелария е внесено писмо от проф. Стоян Денчев, председател на Съюза на народните читалища (Писмо с вх. № 808/22.Х.2009 г.), за удостояването на Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Неофит с новоучредената награда на Съюза на народните читалища „Следовник на народните будители”.

Наградата „Следовник на народните будители” на Съюза на народните читалища е нова, връчва се от 2008 г. Първите, удостоени с това отличие в навечерието на Деня на народните будители през 2008 г., са: Кирил Ананиев, зам.-министър на финансите; Йорданка Фандъкова, зам.-кмет на гр. София; проф. Боряна Христова, директор на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий", и журналистите Николай Бареков и Георги Коритаров.

На 30 октомври 2009 г. освен Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Неофит с наградата са удостоени: проф. Светлин Танчев, кмет на община Стара Загора; акад. Никола Съботинов – БАН; Гергина Тончева, директор на Националната гимназия за древни езици и култури; Михаил Белчев, директор на Столичната библиотека; областният управител на Перник инж. Иво Петров, който е и единственият областен управител - председател на читалище; журналистите Лили Маринкова от БНР и Никола Кицевски от в.”Труд”.

Наградите са връчени в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”, София в присъствието на заместник-министъра на културата Димитър Дерелиев.

Озвучаване: Владислав Трифонов