25 септември 2023, понеделник

* Преп. Ефросиния Александрийска. Преп. Сергий Радонежки, чудотворец (Тип. с. 86)
church

С трисагий бе открита международна конференция по повод 1000-годишнината на Охридската архиепископия

| Автор: Българска Патриаршия

С трисагий бе открита международна конференция по повод 1000-годишнината на Охридската архиепископия

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит Негово Преосвещенство Мелнишкият епископ Герасим отслужи трисагий в памет на всички митрополити, архиепископи, епископи, екзарсите Български и Светейши патриарси, положили труда си и дали живота си за делото на проповедта и въздигането на съвременната Българската православна църква, правоприемник на Охридската архиепископия.

Богослужебното последование бе отслужено в академичния параклис "Св. Климент Охридски" в Богословския факултет и с него бе дадено началото на международната научна конференция по повод 1000 години от учредяването на Българската автокефална архиепископия в Охрид.

Епископ Герасим предаде благопожеланията и благословението на Светейшия патриарх и пожела успешно провеждане на научното събитие.

Организатор е Катедра „Историческо и систематическо богословие”, Богословски факултет СУ „Св. Климент Охридски“, съвместно с Историческия факултет и Македонския научен институт. То се провежда в рамките на традиционните Майски дни на културата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

В научното издание участие вземат учени от България, Гърция, Сърбия и Северна Македония.

http://www.youtube.com/watch?v=fppoPSJOJe8

Текст, снимки и видео: Ангел Карадаков