03 юли 2022, неделя

3 Неделя след Петдесетница. Св. мчк Иакинт. Събор на св. Доростолски мъченици. Гл. 2, утр.ев. 3, ап. Рим. 5:1-10 (с. 85), лит. ев. Мт 6:22-33
church

Събор на Западно- и Средноевропейска епархия на БПЦ бе открит в Берлин

| Автор: Митрополия на Западна и Средна Европа

Десети епархийски събор на Западно- и Средноевропейска епархия на БПЦ

Десетият епархийски събор на Западно- и Средноевропейска епархия на БПЦ-Българска Патриаршия бе открит в катедралния храм „Св. цар Борис Покръстител“ в Берлин. Той се провежда под председателството на Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний, и ще продължи до 25 юни.

В Берлин - седалището на епархията, пристигнаха 83-ма от стоте делегати на събора - това са всички клирици на епархията и по двама миряни - представители на всяка от българските православни църковни общини, разпръснати в 14 държави в Централна и Западна Европа. Те ще изберат епархийски избиратели и нов състав на Епархийския съвет.

По повод откриването на Събора Негово Светейшество Българският патриарх Неофит изпрати приветствие до участниците, в което се казва:

„Ваше Високопреосвещенство, Ваше Високопреподобие, боголюбиви отци, скъпи в Господа братя и сестри,

Българската православна църква, основана върху крайъгълния камък – Христос и утвърдена върху непоклатимата основа на вярата и евангелската истина, винаги е била близо до нашия народ. Тя, като грижовна майка, носи своята грижа и отговорност за своите чеда, не само за живеещите в родината, а и за всички вас, които пребивавате извън нейните предели.

Пастирският опит показва, че не са редки случаите, когато именно в чужбина, на стотици и хиляди километри от родната земя, хората търсят и намират пристан в Църквата Христова, преосмислят своето отношение към вярата и започват да опознават светото Православие и да възрастват в него. Това не е случайно. Защото именно далече от Родината човек най-остро усеща нуждата да потърси своите корени, да почерпи от онези живителни сили, които го свързват с родна България, с онези здрави духовни ценности и традиции, които векове наред, във времена на тежки изпитания, са укрепявали и обединявали нашия народ.

Вие, макар далеч от родната страна, не сте прекъснали връзката си с нея, а в чуждоезична и инославна среда продължавате здраво да стоите в светото Православие, да пазите българския дух и вярата на дедите ни. Уверяваме ви, че сме съпричастни към вашите усилия, като постоянно ви имаме в молитвите си, и сме убедени, че във всяко ваше дело ще ви ръководи вярата в Господа и евангелските истини.

Бъдете достойни чеда на стародавната Българска Патриаршия и вашите достойни родолюбиви предци! В духа и учението на нашата Църква обичайте светата православна вяра, пазете присърце здравите морални традиции на нашия народ и подпомагайте, според своето служение и силите си, епархийските и общоцърковни дела!

Уверени сме, че Негово Високопреосвещенство митрополит Антоний като благоразумен стопанин (Лука 12:42) и занапред ще се грижи усърдно за още по-доброто устройване и благопреуспяване на епархийските дела на тази бързоразрастваща се епархия – скъп на сърцето ни дял на Българската православна църква. А всички вие, бъдете му верни и усърдни съработници на нивата Христова!

Възлюбени в Господа наши духовни чеда,

Като Ви благодаря сърдечно за вашето самоотвержено православно свидетелство, ви призовавам и занапред все така усърдно да вършите „делото на служението, в съзиждане на тялото Христово”, та „с истинска любов да растем по всичко в Оногова, Който е глава, - Христос, от Когото цялото тяло, стройно сглобено и свързано чрез всички дарувани свръзки, при действието на всяка част според силите ѝ, нараства, за да се съзижда в любов.” (Еф. 4:12, 15, 16).

Желая Ви душевни и телесни сили, благословен от Бога успех и изобилни плодове от вашите трудове по време на настоящия 10-ти Епархийски събор и в отговорното ви служение там, където Бог ви е поставил!

Отечески призоваваме над всички вас Божията благодат и оставаме ваш в Христа усърден молитствувател,

НЕОФИТ, патриарх Български”.

Десетият Събор на Западно- и Средноевропейска епархия ще завърши в неделя със св. Литургия, която ще оглави митрополит Антоний. В съборното богослужение ще вземат участие клирици от цялата епархия. По време на Литургията ще бъдат постригани нови иподякони и ще бъдат ръкоположени един дякон и един свещеник.

Изборите трябваше да се състоят през 2015 г., но съгласно новия Устав на Западно- и Средноевропейска епархия, приет на Деветия Епархийски събор през юни 2011 г., те бяха отложени, за да се синхронизират с тези в митрополиите на територията на България, които се проведоха през м. май тази година.