18 април 2024, четвъртък

Преп. Йоан. Св. мчк Виктор (Прежд. лит.) (Тип. с. 438)
church

Санкт Петербург живее с духа на православната църковна музика (обновено)

| Автор: Българска Патриаршия

Концертът на Всенощното бдение

На 12 юли 2011 г. (29 юни по стар стил – св. апостоли Петър и Павел) в Санкт Петербург в залата на Студио 1 на Дома на Радиото бе открита Лятната школа за православна музика (за ІІ курс), която се провежда в рамките на престижния Международен фестивал „Академия за православна музика” (април-юли 2011 г.). Той се организира с благословението на светейшия Московски и на цяла Русия патриарх Кирил и с подкрепата на администрацията на президента на Руската федерация и на руското Министерство на културата.

В поздравителното си обръщение към организаторите, гостите и участниците във фестивала патриарх Кирил подчертава: „В културната съкровищница на Православието има много бисери, сред които църковното пение заема особено място. То донася на света eвангелската вест, явена в хармонията на звуците. Заедно с иконописта, духовната литература и църковната архитектура музиката извисява нашия ум, издигайки го над суетата на ежедневието, облагородява душата и ни призовава към познаване на истинския Бог”.

Тържественият ден на откриването на школата завърши в залата на академичната Филхармония с изпълнение на Всенощно бдение в чест на светите първовърховни апостоли Петър и Павел, извлечено от ръкописи от 17 век, съхранявани в библиотеките на Санкт Петербург. Пред жадната за духовност многобройна аудитория Всенощното бдение бе изпълнено блестящо и молитвено от сборния хор на Международния фестивал, ръководен от петима изключителни диригенти: Анатолий Гринденко, Алексей Жуков, Александър Семьонов, Алексей Юрченко и Татяна Швец - водещи църковни регенти (диригенти на църковни хорове) и преподаватели в държавните консерватории на Москва и Санкт Петербург.

Мисионерската функция на Академията за православна музика и провежданите от нея открити концерти се изяви още по-ясно при включването с пояснения към отделните части на Всенощното бдение, давани за публиката от известния богослов, мисионер и университетски преподавател протодякон Андрей Кураев, член на Богословския отдел към Св. Синод на Руската православна църква. Сред задълбочените му и открити разсъждения направиха впечатление няколко твърдения: „Църквата е Църква Божия, защото е съставена от личности, стремящи се към уподобяване на съвършената Личност - Иисус Христос! И затова Всенощното бдение е в чест на конкретни светци – светите Петър и Павел, които остават в празничността на Църквата – Петър като Петър, Павел като Павел, а личностите им не се претопяват в някаква безлична нирвана… Същевременно това е бдение, посветено на съборността на Църквата – непогрешима в своята целокупност, макар и отделните й членове да са грешни човеци”. Протодякон Андрей Кураев допълни още, че по това хорът прилича на Църквата, защото дори и някой от неговите отделни певци да сгреши, цялостно той звучи прекрасно и събужда в сърцето на всеки един от нас копнеж по Бога, Който е Личност Всемогъща и същевременно ненатрапваща се, поради което Той е наречен в църковната химнография „Тиха Светлина” – „Свете тихий”.

По покана на Академията за православна музика тази година в Лятната школа има и български представител – д-р Десислава Панайотова-Пулиева, член на Работната група по религиозно образование към Св. Синод, отговорен редактор на Официалния сайт на Българската патриаршия и катехизатор в Енорийския център на столичния храм „Св. св. Кирил и Методий”.

Българското участие във фестивалната част ще бъде увенчано от представянето на хора на Софийските свещеници, който - под диригентството на прот. Кирил Попов – ще представи църковно-певческата ни традиция в залата на Академичната капела на 26 юли. През миналата година във фестивалните концерти и Лятната школа участва българският хор „Св. Роман Сладкопевец” под ръководството на г-н Симеон Генов.

Във втория курс на Лятна школа Санкт Петербург`2011 участват 94 представители от 15 държави, повечето от които са църковни певци, музиковеди, специалисти по музикална и религиозна педагогика, преподаватели, професионални музиканти, студенти по музика и класическо пеене от цял свят. Обединява ги общата им любов към православната църковна музика, както и стремежът на организаторите фестивалът да способства за съхранението и разпространението на най-добрите традиции на древноруското певческо изкуство, според израза на светейшия Руски патриарх.

В рамките на тази специализация между участниците се провеждат множество дискусии, свързани с естеството на църковната музика като съществена част от религиозното образование и като мощен инструмент за положително духовно-нравствено въздействие върху всеки човек и особено върху нежните души на децата.

При практическите си занимания участниците в Лятната школа са разделени на две големи групи: Смесен хор и Камерен женски хор. Техни диригенти и музикални ръководители са съответно маестро Андрей Петренко – църковен диригент и хормайстор на световноизвестния Мариински театър, и маестро Борис Абалян – хоров диригент и дългогодишен преподавател по дирижиране в Санктпетербургската консерватория и музикалния колеж "Римски Корсаков". Работата на специализантите протича много наситено и динамично, при сериозна дисциплина и усилен труд, тъй като програмата предвижда те да изнесат заключителен концерт на 23 юли във Велики Новгород, а на 29 юли да застанат на клироса по време на св. божествена Литургия в Спасо-Преображенския събор на Валаамския манастир (о. Валаам).

Междувременно участниците в Академията ще имат възможността да се поклонят и на великите православни светини: чудоворната икона на св. Богородица в Казанския събор, мощите на св. Йоан Кронщадски и на мъченическото семейство на император Николай II.

Текст: Десислава Пулиева Снимки: Владимир Постнов, Десислава Пулиева