26 май 2024, неделя

† 4 Неделя след Пасха – на Разслабления. Св. ап. Карп. Св. мчк Георги Софийски, Най-нови. Гл. 3, утр. ев. 5, ап. Деян.11:19-30 (с. 25), лит. ев. Ин 5:1-15 (с. 24); [Мчк Георги Софийски, Най-нови – ап. Деян. 12:1-11 (с. 485), ев. Ин 15:17-16:2 (с. 329)] (Тип. с. 334)
church

Съвместно изявление за пресата след братската среща на представителите на Православните църкви в Аман, Йордания

| Автор: Българска Патриаршия

Съвместно изявление за пресата след братската среща на представителите на Православните църкви в Аман, Йордания

На 26 февруари 2020 г. беше проведена среща на представителите на Православните църкви в Аман, Йордания, основно разглеждаща единството и помирението в Светото православие. Участниците отбелязаха своето споделяне на болката на Йерусалимската патриаршия относно непосредствената опасност от разделение в нашата православна общност.

В срещата участваха делегации на: Йерусалимската православната църква, предвождана от Негово Блаженство Теофил Йерусалимски, Руската православна църква, предвождана от Негово Светейшество Патриарх Кирил на Москва и цяла Русия, Сръбската православна църква, предвождана от Негово Светейшество Патриарх Ириней Сръбски, Румънската православна църква, предвождана от Негово Високопреосвещенство Митрополит Нифон Търговищки, Полската православна църква, предвождана от Негово Високопреосвещенство Архиепископ Авел на Люблин и Хелм, и Православната църква на Чешките земи и Словакия, предвождана от Негово Блаженство Митрополит Растислав на Чешките земи и Словакия.

Участниците изразиха своята благодарност към Негово Величество Крал Абдула II, крал на Хашемитското кралство Йордания и Хашемитски попечител а християнските и мюсюлманските свети места в Светите земи, и на йорданския народ за улесняването на домакинството на тази среща в тяхната столица Аман, отбелязвайки работа на Негово Величество за насърчаване на междурелигиозния диалог на международно ниво.

Участниците също благодариха на Йерусалимската Патриаршия и на Негово Блаженство Патриарх Теофил за всички неуморни усилия, насочени към проправянето на пътя за диалога и събирането на събратята в скъпоценния дух на единство, отбелязвайки, че светлината, която се излъчва от Йерусалим, стои като свидетел за това, че Светият град, който непрекъснато прокламира своята мултирелигиозна и мултикултурна мозайка, радвайки се на неговото съществуване като уютния дом за трите авраамитски религии – християнство, юдаизъм и ислям.

Делегациите заявиха, че това събиране е за укрепване на братските връзки между събратята и техните църкви, да се насърчават връзките на мира в Христа сред тях, да се защитава единството на Православните църкви и да се поднови диалога в молитвена надежда за връщане на помирението, където преди е имало разногласие.

В атмосфера на братска любов, събраните на срещата се съгласиха, че решенията, засягащи проблеми от всеправославна важност, включително даването на автокефалия на определени църкви, трябва да се решават в дух на всеправославен диалог и единство, и с всеправославен консенсус.

По отношение на настоящата църковна ситуация в Украйна, участниците също признаха, че е необходим всеправославен диалог за изцеление и помирение.

По въпроса със Северна Македония делегациите заявиха, че този въпрос следва да бъде решен чрез диалог в рамките на Сръбската православна църква и с всеправославна подкрепа.

Относно Черна гора, участващите делегации призоваха съответните власти да уважават и съблюдават фундаменталното право на собственост, включително и това на Църквата.

Делегациите се съгласиха, че трябва да се съберат като братя, за предпочитане преди края на тази година, да укрепят връзките на дружбата чрез молитва и диалог. Участниците се надяват, че Негово Светейшество Вселенският Патриарх Вартоломей с неговото известно старшинство по чест (πρεσβεια τιμήs) ще се присъедини към този диалог заедно със своите събратя предстоятели.

Делегациите приеха призива на своя събрат Патриарх Теофил III да отправят молитва за света, за край на войната, болестите и страданията и за всички християни, както и за единството на Православната църква. Тази молитва ще бъде отправена в Църквата-Майка, Църквата на Възкресението (Божи гроб) в Йерусалим, пред светия Гроб Господен, от който Той възкръсна и проповядва мир на света.

Заглавието и текстът се публикуват без редакторска намеса. Превод от английски: Пенка Христова