05 декември 2023, вторник

* Преп. Сава Освещени. Преп. Нектарий Битолски(Тип. с. 135) ◐
church

Седмица на православната книга – ден шести

| Автор: Варненска и Великопреслaвска митрополия

Проф. Кеселопулос разговаря с монах Епифаний

Форумът продължи в събота в Духовно-просветния център „Св. архангел Михаил” през целия ден. Имаше представяния на книги, прожекции на документални филми и множество приятни и вълнуващи срещи.

Денят започна с представянето на новия православен сайт „Православен свят” - http://pravoslaven-sviat.org - от свещ. Стоян Флорентинов, който служи в новостроящия се варненски храм, посветен на първозвания апостол Андрей.

След него своята книга, в която описва случки от личния си живот и вяра, представи г-н Ангел Радушев.

Голям интерес предизвика срещата с монах Епифаний Милопотамски, автор на книгата „Кулинарното изкуство на Света Гора”. Той разказа за режима на монасите на Света Гора Атон, за молитвеното правило, богослуженията и двете трапези през деня. Едната е след Литургията, другата - след вечернята. По време на храна никой не разговаря, а слуша това, което се чете от един от братята. По този начин не се прекъсва молитвата. Монах Епифаний подчерта, че именно това е и смисълът на всичко, което се прави в манастира - молитвата да не прекъсва. Така от храма веднага се преминава в трапезарията, която се намира точно срещу него, и молитвата продължава. Тя е в основата на всичко, което се прави.

Монах Епифаний показа с мултимедийно представяне магерница, трапезария, кухня, братската трапеза и още много интересни неща от кухнята (в буквален и преносен смисъл) на Света Гора. Разказа още за начина на приготвяне на зехтина и неговите лечебни качества, както и за виното, което приготвят за Св. Причастие и за свободна консумация.

Денят продължи с изложението от д-р Надежда Савова „Хлябът в българската народна традиция и медът в нея като храна и лекарство” и с прожекцията на документалния филм „Иконата” – по книгата на Нишкия епископ д-р Йован (Пурич) „Човешкото лице на Бога”, сценарий и режисура дякон Ненад Илич.

Вечерната лекция в съботния ден започна с прекрасния фоторазказ от д-р Надежда Савова „Православието в Америка”, която разказа за своите впечатления от срещите си в Америка.

Слушателите бяха силно впечатлени и заинтригувани от архим. Хризостом Майдонис, протосингел на светата митрополия на Йерисос, Св. Гора и Ардамерион – Гръцка православна църква, който представи своята лекция „Познайте истината и тя ще ви направи свободни”. Истината според Православието не е идея, тя е Личност - Личността на Иисус Христос, Чийто пример трябва да следваме, за да се спасим.

Текст: Мария Стойкова Снимки: Весела Игнатова