05 декември 2023, вторник

* Преп. Сава Освещени. Преп. Нектарий Битолски(Тип. с. 135) ◐
church

Седмица на православната книга – ден втори

| Автор: Варненска и Великопреслaвска митрополия

Част от снимките от фотоизложбата „Светогорски картини”

Вторият ден на Седмицата на православната книга започна с откриването на фотоизложба „Светогорски картини” във фоайето пред зала „Пленарна” на Община Варна. Снимките са от пътуването на група общественици, ученици и работещи в ДПЦ „Св. архангел Михаил”, които пътуваха за поклонение до Света гора, осъществено по споразумението за сътрудничество между Варненска и Великопреславска св. митрополия и Община Варна. Сътрудничеството между Църквата и общинските структури съществува от години във Варна и е първото по рода си за България.

Вечерта продължи с лекцията на тема „Значението на православната антропология за православното образование” от прот. доц. Вадим Леонов. Той подчерта, че е нужно в различните области на обучението ни да има и различен подход.

Добре е в дисциплините – точните и безличните – да се ползва един начин на преподаване. Там, където обаче науката засяга човека, е редно подходът да е съвсем друг - обърнат към човека. Темата беше много интересна и провокира множество въпроси. Отец Вадим отговори изчерпателно и точно.

За аудиторията беше интересен и прожектираният руски документален филм „Чудото на вярата”, на филмово студио „Интересное кино”, с автор Анастасий Дадико.

Интересът към книгите отново беше голям. А желаещите да чуят и прочетат повече неща, ще присъстват и на следващия – трети ден на Седмицата на православнат книга във Варна.

Текст и снимки: Мария Стойкова