05 декември 2023, вторник

* Преп. Сава Освещени. Преп. Нектарий Битолски(Тип. с. 135) ◐
church

Седмица на православната книга - Кръгла маса - втори ден

| Автор: Варненска и Великопреслaвска митрополия

Седмица на православната книга - Кръгла маса - втори ден

Вторият ден на Седмицата на православната книга започна с Кръглата маса, чиято тема е много актуална последните няколко месеца.

Сесията беше открита от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Кирил.

Ставр. иконом д-р Захарий Дечев представи становището на Св. Синод на БПЦ - относно законопроекта за Закон за предучилищното и училищното образование и проектотекста на Закона за детето.

Становището, можете да видите тук: http://bg-patriarshia.bg/index.php?file=attitude_8.xml

Работната сесия продължи с доклада на монах Мойсей Светогорец, духовник на килията „Св. Йоан Златоуст” към скита „Св. вмчк Пантелеймон” на манастира "Кутлумуш", Света Гора – на тема: „Предизвикателствата при възпитанието на младежта днес”. В началото отец Мойсей се спря на ролята на родителите във възпитанието. Как те би трябвало с много внимание и такт да обръщат вниманието на децата си върху определени неща в живота. Той обърна внимание на това как в световен мащаб се разрушават авторитетите за подрастващите. Като за това влияе телевизията, рекламирането на наркотичните вещества и др.

„Значението на бащинството във възпитанието на детето и подрастващия” беше темата на доклада на прот. Андрей Лоргус, Ректор на Института по християнска психология, Руска православна църква. Отецът-психолог обърна внимание на факта, че днес масово се гледа на мъжа в семейството като на човека, който носи парите и този, от когото може да се придобият деца. Изключително малко хора (и мъже, и жени) се замислят за неговата действителна роля за възпитанието на децата. Днешният свят, като разрушава авторитета на бащата, разрушава и Образа на Бог Отец в детското съзнание и по този начин подрастващите по-трудно Го възприемат.

Темата на доклада на гостенката от Полша, Анна Радзюкевич, от фондация "Княз Константин Острожки" беше "Защита на правата на децата в Полша".

Последваха изчерпателни доклади на тема: „Намесата на държавата в семейството и отглеждането на децата” – Явор Ганчев от Сдружение „Национална мрежа на родителите” и „Анализ на новите законопроекти: Закон за предучилищното и училищното образование, Закон за националната политика за младежта, Закон за подпомагане и развитие на младежта и Закон за детето” от Бисер Божков.

Работната сесия завърши с дискусия и приемане и на втората заключителна декларация на участниците в кръглата маса относно проблематичния проектозакон за детето на МТСП, който е напълно неприемлив за цялото българско общество.

~~~~~~~~~~~~~~~

Текстът на Декларацията:

http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=85890

Текст и снимки: Мария Стойкова