21 май 2024, вторник

* Св. велики царе равноапостолни Константин и Елена (Тип. с. 318, т. 3)
church

Седмицата на православната книга. Ден първи

| Автор: Варненска и Великопреслaвска митрополия

Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски Митрополит Кирил

От 7 до 13 септември в гр. Варна се провежда Седмицата на православната книга.

Проявата е единствена по рода си в България и се организира от 1998 г. с благословението на Варненски и Великопреславски митрополит д-р Кирил.

Вече единадесет години този международен форум е част от културните мероприятия на гр. Варна и събира автори и издатели на православна литература от България и чужбина. По време на лекциите се излага опитът на другите поместни православни църкви в различните сфери на църковния живот, а на семинарите се провеждат дискусии по актуални теми. Извън официалната програма на неформални срещи се осъществяват тесни и дори приятелски връзки между участниците.

При официалното откриване на форума Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Кирил приветства участниците и представи второто и допълнено издание на книгата си „Подвигът на болярина полковник Николай Киреев и Освобождението на България”, а свещ. Теодор Стойчев - своята книга “Значението на кръста Христов в посланието на св. Апостол Павел до галатяни”. Поздравления към участницине и гостите поднесоха г-жа Елисавета Миленова, председател на българското представителство на Международния обществен фонд „Единство на православните народи” и г-н Коста Базитов, зам.-кмет на община Варна.

На Откриването присъстваха още заместник областният управител инж. Славчо Славов, консулът на Русия във Варна г-н Анатолий Шчелкунов и певецът Илия Луков.

Днес - 8 септември предстои:

18.00 ч. – Представяне нови издания на издателство „Омофор”

18.30 ч. – Представяне на книгата на Митрополит Йеротей Влахос „Православната психотерапия” от д-р Мариян Стоядинов, издателство „Праксис”

19.20 ч. – Представяне на книгата на Клаус Кенет „2 000 000 километра в търсене на любовта” от автора

Утре - 9 септември

17.30 ч. – Откриване на изложбата “Светите царски мъченици – семейство Романови”

18.00 ч. – Представяне книгата на протойереи Александър Шмеман „Историческият път на православието” от прот. Василий Шаган

18.30 ч. – Представяне на книгата на Негово Високопреосвещенство Митрополита на Чешките и Словашките земи Христофор „Православният свят” – история и съвременно състояние на поместните православни църкви

19.30 ч. – Беседа на Клаус Кенет