29 май 2024, сряда

* Преполовение. Св. прпмчца Теодосия (Тип. с. 465)
church

Седмицата на православната книга. Ден пети.

| Автор: Варненска и Великопреслaвска митрополия

Светите царски мъченици

Седмицата на православната книга се приближава към своя край, но събитията не са по-малко или по-незначителни.

На 11 септември светът отбеляза атентата и разрушението на двете кули в Съединените американски щати и почете паметта на множеството загинали там.

Вечерта на форума, случайно (знаейки, че няма случайности) или не, беше посветена на последното руско царско семейство. Също така безпричинно убити от хора, вманиачени в идеите си.

Цар Николай, царица Александра и децата им са канонизирани от Руската православна църква. Беше открита изложба със снимки и документи, свързани с царската фамилия, както и с тържествата по повод канонизацията им.

Изложението „Образът на Русия в жизнения подвиг на светите царски мъченици”, на г-н Андрей Разин - преподавател в Екатеринбургската духовна семинария, допълни по перфектен начин изложбата.

Прекрасен завършек на вечерта беше документалният филм „Прекъснатият триумф”, за св. цар Николай II, представен от свещеник Олег Шилков от Екатеринбургска епархия. Руските гости бяха подредили щанд, на който можеха да се закупят икони с частичка пръст от мястото на убийството на царското семейство, книги, акатист към новопрославените светци и др.

Разбира се, не бяха забравени и книгите, тази година предимно български издания. Въпреки ограниченото време беше представено издателство „Синтагма”, издало множество богословски трудове.

Днес – 12 септември предстои:

10.00 ч. – Прожекция на православни документални филми

18.00 ч. – Представяне на книгата на Златина Карчева „Византийски икони – практическо ръководство за изписване” от автора

18.30 ч. – „Книжовникът Йосиф Доброписец” – лекция на архимандрит Макарий Веретенников, ръководител на диригентската школа на Московската духовна семинария

19.30 ч. – Представяне на книгата на д-р Росен Русанов „Търновска епархия в началото на ХХ в.” от автора

Утре - Неделя

13 септември

9.00 ч. – Празнична св. Литургия в катедралния храм-паметник „Св. Успение Богородично”

Снимки: Борислав Стоев Озвучаване: Боряна Николова

Прикачени файлове

Варна [680.25kB]