25 юни 2024, вторник

* Св. прпмчк Прокопий Варненски. Св. прпмчца Феврония. Преп. Дионисий Атонски
church

Седмицата на православната книга – ден втори

| Автор: Варненска и Великопреслaвска митрополия

Седмицата на православната книга – ден втори

Вторият ден от православния книжовен форум започна с представяне на книгата на Синодално издателство „Древно пространно Житие на преблагословената Владичица наша Богородица и приснодева Мария“ от св. Максим Изповедник. Книгата беше представена от Анула Христова – главен редактор на Синодално издателство.

http://www.youtube.com/watch?v=e2kXw64YqxU

Доц д-р Мариян Стоядинов представи пред варненската публика книгите на издателство „Омофор“ – „Царството вътре в нас“ от Диоклийски митрополит Калистос (Уеър) и „Кръстен съм, но дали съм обърнат към Бога“ от митрополит Антоний Сурожки.

Протоиерей Владимир Дойчев представи своите книги „Срещи с живота“ и „Писмо до близък“.

Програмата продължи с дискусия на тема: „Нови опасности за духовните, моралните и социалните устои на семейството и възпитанието на децата“ с участието на доц. д-р Мариян Стоядинов и доц. д-р Свилен Тутеков. Дискусията е свързана с писмото на проф. д-р Димитър Попмаринов, доц. д-р Мариян Стоянидов и доц. д-р Свилен Тутеков от Център по Систематическо богословие при Православния богословски факултет на ВТУ "Св. св. Кирил и Методий", което по решение на Св. Синод беше публикувано официалния сайт на Св. Синод на БПЦ-БП без редакторска намеса. Целият текст на писмото можете да прочетете тук (http://bg-patriarshia.bg/news.php?id=299662).

Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, произнесе заключително слово, в което обобщи изминалия ден от Седмицата на православната книга и благодари на всички участници и гости на форума.

http://www.youtube.com/watch?v=dCgUmlO46ZM

Текст, снимки и видеа: Йордан Костов