22 септември 2023, петък

* Преп. Козма Зографски. Св. свщмчк Фока, еп. Синопийски. Св. прор. Йона. Преп. Йона ◑
church

Шест години от блажената кончина на Видинския митрополит Дометиан

| Автор: Софийска света митрополия

53195508419_11423b791d_o.jpg

На 18 септември се навършват шест години от блажената кончина на Видинския митрополит Дометиан. Той се престави в Господа на 18 септември 2017 г.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, на 18 септември в столичния старинен храм „Св. София“ беше отслужена панихида за упокоението на висшия български духовник.

Панихидата оглави Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Васиан, представител на Руския патриарх в София, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, иконом Лъчезар Попов, предстоятел на храма, иконом Йоан Карамихалев, иконом Васил Танев, свещеник Евтимий Куков от храмовото духовенство, протодякон Иван Петков и йеродякон Евтимий от Бачковската света обител.

На заупокойното моление присъстваха духовни чеда и приятели на Видинския митрополит Дометиан.

След панихидата епископ Поликарп произнесе кратко слово, в което очерта добродетелния живот на митрополит Дометиан, изявявайки неговата духовна чистота и голямо любящо сърце. Той призова присъстващите да се молят за упокоението на душата му.

Вечна и блажена да бъде паметта на блаженопочиналия Видински митрополит Дометиан! Царство му небесно!

 

Снимки: архимандрит Евтимий

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК.