20 април 2024, събота

* Акатистна събота. Чудотворна икона „Златна ябълка”. Преп. Теодор Трихина. Св. ап. Закхей. Св. Николай (Жички) (Злат. лит.) (Тип. с. 440)
church

СИНОДАЛНАТА БИБЛИЯ В АУДИОВАРИАНТ – духовен подарък за всички в прослава на СВ. ТРОИЦА и на ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО

| Автор: Българска Патриаршия

Драгалевският манастир на Витоша

В средата на Великия пост на 2012 година, под благодатната и укрепяваща сила на Кръста Христов благовестническата мисия на светата ни Българска православна църква – Българска патриаршия се увенча с ново достояние! В Официалния сайт на БПЦ-БП вече имаме възможност духовно да се просвещаваме и назидаваме не само като четем, но и като слушаме словото Божие – великата Божия милост дадена на нас, човеците, за познаване и приемане на богооткровената православна вяра – пътя на нашето спасение!

С благословението на Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий, духовен наставник и ръководител на сайта на Българската патриаршия, на нашите страници и посредством Официалния канал на БПЦ-БП в YouTube - BGPATRIARSHIA927 - вече е достъпно синодалното издание на светата Библия във вариант за слушане.

Това благословено достижение, както всяко значимо църковно дело, стана възможно благодарение на единомислието и съборността при неговото реализиране! В основата му залегна инициативата на Драгалевския манастир да бъде направена българската православна Библия (в синодалното й издание от 1982 г.) още по-достъпна за всеки, който копнее да се вслуша в нейните спасителни послания. Дискът със записа е издаден от Драгалевския манастир през 2011 г. Цялата Библия е прочетена за 90 часа. За тези, които предпочитат записа на диск, ще споменем, че той може да бъде закупен или поръчан в Драгалевския манастир или в храм "Св. Неделя" в София. Записът е направен за Съюза на слепите от актьора Петър Евангелатов - дългогодишен техен четец, дублирал много игрални и анимационни филми. Обработеният глас на актьора, динамиката, концентрацията и художествените нюанси обогатяват записа и подпомагат неговото възприемане с необходимото внимание и осмисляне на текста. Техническата обработка и прилагане на съвременния mp3 формат е извършен от тонрежисьора на Столичния куклен театър - Красимир Златев, осъществил записите на много престижни църковни хорове през последните години. С подкрепата на ефимерия на Драгалевската св. обител Негово Високопреподобие архим. Алексий и на манастирското сестринство в лицето на сестра Серафима и сестра Анастасия, записът е замислен да бъде в полза на децата и възрастните, на учениците, студентите и преподавателите, на зрящите и незрящите, на вярващите и търсещите вярата в Христа.

Драгалевският манастир и екипът на Синодалния уебсайт обединиха усилията си и с Божията помощ всяка от 77-те книги на Стария и Новия Завет придоби свой аудиовариант, който лесно се намира в страниците:

http://www.bg-patriarshia.bg/index.php?file=bible.xml

и

http://www.bg-patriarshia.bg/index.php?file=audiobible.xml

Незаменим е приносът на „ДейтаМплант” ООД, чиито служители Константин Илиев, Калчо Василев, Людмила Калъпчиева и Диан Иванов, бидейки важна част от екипа на сайта на Българската патриаршия, с много любов и висока отговорност пристъпиха към обработката на библейските книги във вариант за слушане.

В раздела на Стария (Ветхия) Завет на Православната Аудиобиблия публикуваме и аудиовариант на ИЗБРАНИ ПСАЛМИ, който е плод на по-раншните трудове на проф. Славчо Вълчанов, дългогодишен преподавател по Стар Завет и Библейски еврейски език в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”, осъществил встъпителната студия в аудиозаписа, и драматичната актриса Венета Кънчева - лауреат на националния рецитаторски конкурс „Чудомир”, профилирана радио-актриса с 20-годишен опит в БНР, която поради желанието си да благодари за дарувания й от Бога талант, прави избрания запис, водена от убеждението си, че е добре хората да могат да доловят прекрасния синтез между свещен текст, спасителна нравственост и най-висша поетика, с които се отличава св. Библия.

Изображенията, с които е придружена Аудиобиблията, също са плод на вековното творчество в Едната света, съборна и апостолска Църква: като се започне от знайните и незнайни иконописци на вселенското Православие, оставили своите шедьоври за следващите поколения, и се стигне до съвременните им следовници в лицето на българката Лора Малева и мн. др. Използвани са и снимки на Аврам Аврамов, Атанас Димитров, Весела Игнатова, Десислава и Михаил Пулиеви, и мн. др.

Нека записът бъде за слава Божия, в полза на тези, които насищат душата си с Божията премъдрост, за да можем заедно с Псалмопевеца да кажем: "Скрил съм в сърцето си Твоето слово, за да не греша пред Тебе " (Пс. 118:11).

С безкрайна любов към Отца и Сина и Св. Дух – всеблагия Троичен Бог, към всички членове на Православната църква и към тези, които все още са извън спасителния кораб на светото Православие, публикуваме синодалния превод на Православната Аудиобиблия в чест на наближаващото Възкресение на нашия Господ и Спасител Иисус Христос - Словото, Което „стана плът, и живя между нас, пълно с благодат и истина” (Йоан. 1:14), за да можем всички ние непрестанно да приемаме от Неговата пълнота „благодат въз благодат” (Йоан. 1:16), да очистваме живота си и да се спасяваме чрез изпълняване на Божествените заповеди! Амин.

Текст: Десислава Панайотова-Пулиева, главен редактор на Официалния сайт на БПЦ-БП Снимка: Атанас Димитров