29 ноември 2023, сряда

Св. мчк Парамон и 370 мъченици. Св. мчк Филумен. Преп. Акакий Синайски
church

Синодалните комисии на Националния конкурс „Възкресение Христово“ – 2022 определиха победителите в трите конкурсни раздела

| Автор: Българска патриаршия

DSC_1485.JPG

В Синодната палата на 12, 13 и 15 април 2022 г. се състояха работните заседания на синодалните комисии за оценяване на творбите от Националния конкурс на БПЦ „ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО” – 2022. Конкурсът се провежда за девета поредна година и преминава при голям интерес от страна на участниците, техните родители, преподаватели и образователни институции. Част от фотографиите, картините, иконите и литературните творби ще бъдат включени и в учебниците по Религия – Християнство-Православие на Св. Синод, както и в други синодални издания, предназначени за деца и ученици.

По този начин младите творци стават съавтори в учебниците и сборниците на Църквата и благовестят на цялото общество за най-важното събитие във всемирната история –

Христовото Възкресение!

На 12 април 2022 г. заседава комисията по „Фотография“ в състав: Ангел Карадаков – председател, Нина Комарова и Албена Раленкова – членове, Бисер Божков – секретар. Журито определи победителите в двете възрастови групи за този раздел – III-та и IV-та.

На 13 април 2022 г. заседава комисията по „Литература“ в състав: доц. д-р Костадин Нушев – председател, д-р Десислава Панайотова и Кина Златева – членове, Бисер Божков – секретар. Членовете на журито разгледаха стотици творби в подразделите „Поезия“ и „Проза“ и отличиха най-задълбочените, най-издържаните в художествено и тематично отношение, съобразявайки реалните възрастови възможности на учениците. Наградените са във II-ра,   III-та и IV-та възрастови групи. При наградите бе съобразено оригиналното творчество, а членовете на комисията отправят призив към бъдещите участници – да залагат на личното творчество по темата за Христовото Възкресение. Комисията е единодушна, че вече стават все по-забележими плодовете на религиозното образование и вероучението в България – растат поколения, които познават вярата си, тъй като с години изучават предмета „Религия – Християнство-Православие“ в светското училище или са част от вероучителните занимания при храмовете и манастирите на Българската православна църква - Българска патриаршия в страната и чужбина.

На 15 април 2022 г. заседава комисията по Изобразително изкуство с жури: доц. Йордан Йорданов – председател, Антони Димитров и Евгений Цанов – членове, Бисер Божков – секретар. В този раздел с прекрасни рисунки за Възкресение Христово се включиха стотици деца и ученици от цялата страна – от детски градини, светски и църковни училища, художествени школи, арт-студиа и ателиета, художествени групи към ОДК, ЦПЛР и читалища. Наградени са различни художествени техники.

Много от творбите от тазгодишното издание на националния конкурс отново ще бъдат включени и в благотворителната кампания на Св. Синод – „Деца рисуват за деца“.

Както обикновено, на Велика Сряда (т.г. 20 април) предстои обявяването на имената на победителите и наградените в синодалния конкурс за 2022 г. Самото награждаване ще се състои на 15 май 2022 г. в гр. София. Благодарим на всички участници, които са положили вдъхновени усилия в изработването на уникалните си творби за Националния конкурс „Възкресение Христово“ – 2022 на Св. Синод.

Текст: д-р Десислава Панайотова, експерт „Програми и проекти“, Културно-просветен отдел при Св. Синод на БПЦ-БП

Снимки: Ангел Карадаков