25 юни 2024, вторник

* Св. прпмчк Прокопий Варненски. Св. прпмчца Феврония. Преп. Дионисий Атонски
church

Слово на митрополит НАТАНАИЛ към епископ ГРИГОРИЙ

| Автор: Отдел "Връзки с обществеността"

Слово на митрополит НАТАНАИЛ към епископ ГРИГОРИЙ

† НЕВРОКОПСКИ МИТРОПОЛИТ НАТАНАИЛ

Преосвещени епископе Григорий, възлюбени в Господа брате,

Днес, по решение на Светия Синод на БПЦ, с благословението и по възложение на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит г-н, г-н Максим, чрез съборно възлагане на ръцете на високопреосвещените митрополити и преосвещени епископи върху главата ти Бог изля над тебе сугубата благодат на Светия Дух. Ти бе възведен в най-високата степен на църковната йерархия – епископската, и бе причислен към сонма на българските архиереи, а чрез тях и на цялото свето Православие.

В деня на твоята лична огнена Петдесетница, пред чудотворната икона на Божията Майка – Троянската „Света Богородица - Троеручица”, в присъствието на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит г-н, г-н Максим, архиереите, които те ръкоположиха, и на богомолния народ ти даде пред Бога тържествени обещания да спазваш свещените канони и разпоредбите на светата Православна църква. Обеща вседушевно да обичаш всички епископи и да ги почиташ като братя, твърдо да отстояваш и съхраняваш църковния мир и през всички дни на твоя живот да не вършиш и възприемаш нищо, което е противно на светата православна вяра.

Бъди верен на тези свои обещания до последното ти издихание, та, „кога се яви Пастиреначалникът”, да получиш „неувяхващия венец на славата” (1 Петр. 5:4), инак няма да видиш Царството Божие. Епископът, независимо от мястото на своето служение, е призован да бъде защитник на светата православна вяра и каноничните разпоредби на светата Православна църква. С готовност „залягай да се представиш пред Бога достоен, безукорен работник, който вярно преподава словото на истината” (2 Тим. 2:15), за слава на Неговата света Църква, за твое спасение и спасението на паството, което Бог ти поверява. Имай „вяра и добра съвест”, за да не претърпиш „корабокрушение” (1 Тим. 1:19). Бъди „непорочен... трезвен, целомъдър, скромен, почтен, страннолюбив, поучлив” (1 Тим. 3:2), та като „добър служител на Иисуса Христа”, който се упражнява в „благочестие”, да можеш да спасиш себе си и „ония, които те слушат” (1 Тим. 4:6-7, 16).

Преосвещени брате,

Днес ти придоби право и задължение да продължиш апостолското служение в светата Църква, но не забравяй Господните думи, отправени към Неговите свети ученици: „Аз ви проводих да жънете онова, за което вие не сте се трудили; други се трудиха, а вие влязохте в техния труд” (Йоан. 4:38).

Епископът е оръдие на Светия Дух. Неслучайно свети апостол Павел съветва ефеските презвитери: “Внимавайте, прочее, върху себе си и върху цялото стадо, сред което Дух Светий ви е поставил епископи, да пасете църквата на Господа и Бога, която Той си придоби със Своята кръв” (Деян. 20:28). Бодърствай, усъвършенствай се духовно, бди постоянно над своите мисли и дела и не допускай в сърцето си семето на съмнението и злото. Бъди действено оръдие в Божиите ръце. Не забравяй, че само за бдителността и нежната загриженост „Великият Пастир на овците” (Евр. 13:20) Господ Иисус Христос възнаграждава добрите и истински пастири; а за безгрижните и безразличните, т. е. лъжливите пастири и наемници, „които пасоха сами себе си” (Иез. 34:2), Господ казва: „горко на пастирите, които погубват и разпъждат овците на Моето паство” (Иер. 23:1).

Трудно и отговорно е служението на епископа по думите на твоя небесен

покровител свети Григорий Богослов: „Управлението и ръководенето на човешките души е изкуство на изкуствата и наука на науките, защото то е свързано с човека, който е най-хитър и изменчив от всички живи същества”. „Кой не знае, че душевните болести са скрити и по-опасни от телесните?”. Душегрижието е свързано с неизмерими по количество задължения и много изкушения. Затова „усилвай се в благодатта”(2 Тим. 2:1), възгаряй получения от тебе дар, защото по думите на блажения Теофилакт, архиепископ Български: „На епископите, повече от всички други човеци, е потребна благодатната Божия сила, понеже те носят извънредно тежки бремена”. Свети Йоан Златоуст предупреждава: „Правилното прохождане в епископското служение може да възвиси епископа на небето, но и една неизправност в това служение може от там да го хвърли в самата геена”.

Напомням ти за трудностите, не за да се поколебаеш, а да се утвърдиш в добродетелта и постоянството. Св. пророк и цар Давид съветва: „Предай пътя си на Господа и Нему се уповавай... Нему се надявай” (Пс. 36:5, 7). Бъди мъжествен, укрепвай се с дадения ти днес от Бога „дух на сила, любов и целомъдрие” (2 Тим. 1:7), „запази добрия залог” (2 Тим. 1:14). Имай винаги пред очите си „Началника и завършителя на вярата - Иисуса, Който заради предстоящата Нему радост претърпя кръст, като презря срама, и седна отдясно на престола Божий” (Евр. 12:2). Не се плаши от трудния архипастирски път, защото „Духът на крепост” (Ис. 11:2) няма да те остави без Своята подкрепа. В сърцето и съзнанието ти да звучат винаги Христовите думи: „Невъзможното за човеците е възможно за Бога” (Лука. 18:27). Те ще укрепяват твоята надежда и ще ти дават сили в трудни моменти.

Сред трудностите и скърбите ще изпитваш и радости (2 Кор. 7:4 и 8:2). Радост, че си съработник на Бога на Неговата нива (1 Кор. 3:9). Радост за резултатното ти благодатно служение в Христовата Църква. Радост за утехата, която ще получават вярващите души чрез тебе.

Различни хора ще идват при тебе – едни за поука, а други за изпитания. Постъпвай по апостолски: с немощните бъди като немощен, за всички бъди всичко, за да получат някои спасение (1 Кор. 9:22). Помни, че дълг на пастирите е да се потрудят не само за личното си съвършенство и спасение, но и за това, на кого ще предадат пълномощията и отговорността на своето служение, както и на кого да поверят грижата за опазване на словесното Христово стадо в този свят (2 Тим. 2:2).

Подвизавай се в новото си звание и служение, “във всичко бодърствувай, скърби претърпи, делото на благовестник извърши, службата си добре изпълни”, че да можеш заедно със свети апостол Павел да кажеш: “С добрия подвиг се подвизах, пътя свърших, вярата опазих; прочее, очаква ме венецът на правдата, който ще ми даде в оня ден Господ, Праведният Съдия” (2 Тим. 4:5, 7-8).

При възникване на недоумения моли се на поставилия те - „Духа на истината” (Йоан. 14:17). Той ще чуе твоя молитвен вопъл и ще ти изпрати Своята светлина, която просвещава и освещава всеки човек. Той ще озари и твоята мисъл и няма да допусне да изпаднеш в неведение или заблуждение. Питай по-опитните.

Встъпвайки на този нов път в твоя живот, винаги помни, че Господ Иисус Христос слезе на земята не “да Му служат, но да послужи и даде душата Си откуп за мнозина” (Мат. 20:28). Господ да те укрепява с благодатта на Светия Дух, та всичко да усвоиш, оделотвориш и приложиш в живота си.

Ето, преосвещени Григорий, в общи черти същността, висотата и отговорността на епископското служение според Свещеното Писание.

Като апостолски приемник върши всичко със страх Божий, старай се да "представяш себе си за образец на добри дела, показвайки чистота в учението, почтеност, непоквареност, слово здраво, безукорно, та да се засрами противникът, понеже не ще има да каже нищо лошо за нас" (Тит. 2:7-8).

С надежда за благодатната помощ свише иди с мир в предстоящия ти път на смирено и нелицемерно служение на Единия Господ, за слава на Неговата света Църква, за твое спасение и за спасението на паството, където Господ чрез Светейшия Български патриарх г-н, г-н Максим те призовава да Му послужиш. Отдай на светата Църква и божествения олтар всички свои сили и способности, моли се да не оскъднее в тебе даруваната ти благодат и не забравяй, че там, където е благодатта, няма място за нерадение. Бъди убеден, че само тогава Бог на мира и всяка утеха ще бъде с тебе през всички дни на живота ти и ще ти спомага.

Като втори викарий на Българския патриарх и Софийски митрополит г-н, г-н Максим ти си длъжен да бъдеш негов надежден помощник и опора в свещенослужение и отправяне делата в Софийска епархия в братска слога с преосвещения Знеполски епископ Йоан. Бъди образец на изпълнителност, отговорност и готовност. Приемай на твоите плещи бремето на всякакъв вид послушания, които счете за необходимо и ти възложи Светейшият. Старай се винаги по съвест с ясно съзнание да ги изпълняваш. Знай, че само тогава твоето слово ще бъде твърдо и авторитетно за клира и паството, защото то ще бъде основано на личния опит и почтителното подчинение. Приобщил се в опита на смиреното послушание, ще можеш да обучиш и други в тази добродетел. С личния си пример подбуждай клир и паство към делата на любовта и милосърдието, щото духовниците и миряните да не се ограничават в общуването помежду си и да не проявяват грижи само за богомолците в храма и енорията, но да отиват в света при скърбящите, обременените и нуждаещите се, преди още да са отишли при тях чужди за нашия народ религиозни движения и организации, гибелни култове и деструктивни секти.

С особена ревност и внимание се грижи за подрастващото поколение, защото то е бъдещето на светата Църква и скъпото ни Отечество, храни го първоначално с млечна храна, според апостола, като го подготвяш и за твърдата храна на словото Божие. Не забравяй и умъдрените от живота човеци, които първоначално не се убеждават от словата на епископа, а от неговите постъпки. Твоите действия да бъдат живо свидетелство за приемство на апостолската власт. Твоето служение да е в съзвучие с евангелските слова: "Тъй да светне пред човеците светлината ви, та да видят добрите ви дела и да прославят Небесния ваш Отец" (Мат. 5:16).

Приеми този архиерейски жезъл и нека той бъде за тебе не само символ на приобщаване към апостолската власт, но осезаемо и видимо напомняне за необходимостта от неизменно следване на светоотеческата традиция в отстояване на истините на светата православна вяра и църковно предание. Бог да ти помага в предстоящото ти епископско служение. Бъди добър пастир, който полага душата си за словесните Христови овци. Представи се пред Църквата образец "в слово, поведение, любов, дух, вяра и чистота" (1 Тим. 4:12).

Троянски манастир, 29. 10. 2010 г.