02 декември 2022, петък

Св. прор. Авакум. Преп. Йоан и Андрей. Преп. Порфирий Кавсокаливит
church

Служба на св. Харалампий от Зографския манастир

| Автор: Софийска митрополия

Службата на св. Харалампий

В помощ на българските духовници, църковни певци и миряни предоставяме текст за богослужебна възхвала на свещеномъченик Хараламий, чиято памет Православната църква чества на 10 февруари.

В Зографската св. обител в богослужението се ползва ръкописен миней, който се предава от поколения монашестващи. Този своеобразен сборник съдържа последования за всенощни бдения, както и полиелейни служби, посветени на св. Георги, св. Димитър, чинопоследованието на Страстната седмица и др. Настоящата служба се помества в ръкописния зографски миней и е превод от гръцки език.

Почитта към св. Харалампий от българския и гръцкия народ е голяма, но за съжаление, в Българската църква службата на светия свещеномъченик, поместена в минея - руско издание, който се ползва в диоцеза на БПЦ, не е с подобаващия празничен характер, който факт е подтикнал йеродякон Юстин, брат на Зографската св. обител, да предприеме превод от гръцка, късна по време на написване, празнична служба. Поместената в руските минеи служба е с древен произход, но e с делничен характер, както това се наблюдава и в други подобни случаи. Според запознати съществуват случаи, при които части от служби в руския печатен миней - стихири, канони и др., могат да бъдат открити на гръцки език единствено в средновековни ръкописни кодекси. Гръцките богослужебни минеи биват допълвани и в наше време. Един от най-известните с таланта си съвременни химнографи е светогорският поселник Герасим Микрагианнанит /+1992/.

Йеродякон Юстин е подготвил тази служба за всички, които проявявят интерес, като се е потрудил да омелотвори църковнославянския богослужебен текст с невмената нотация.

Служба на св. Харалампий-невми: http://www.ierodiakonjustin.info/index.php?option=com_remository&Itemid=107&func=fileinfo&id=204

Служба на св. Харалампий-текст: http://www.ierodiakonjustin.info/index.php?option=com_remository&Itemid=107&func=fileinfo&id=205

Текст: Весела Игнатова