22 юли 2024, понеделник

Св. мироносица и равноапостолна Мария Магдалина. Възвръщане мощите на св. свщмчк Фока
church

Смоленският еп. Нестор празнува своя 86-и рожден ден

| Автор: Видинска митрополия

Смоленски епископ Нестор

Днес Негово Преосвещенство Смоленският епископ Нестор навършва 86 години. Епископ Нестор е доайенът по старшинство сред епископите на Българската православна църква. Той е роден на 29 май 1925 г. в гр. Костенец, Софийско. Завършил е Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски” и Богословския факултет при Софийския университет „Св. Климент Охридски”, специализира богословие в Московската духовна академия.

След като през 1946 г. приема монашеско пострижение, той посвещава целия си живот на служение на Българската православна църква, като изпълнява различни възложени му послушания. Бил е преподавател в Софийската семинария, научен сътрудник в Централния исторически и архивен институт при Св. Синод, предстоятел на храм-паметника „Рождество Христово” в с. Шипка, на Българското църковно подворие при Московската патриаршия.

Бил е игумен на Рилския, на Бачковския и на Троянския манастир, викарий на Доростоло-Червенския митрополит, а по-късно на Ловчанския митрополит. След като губи зрението си, през 2001 г. еп. Нестор се оттегля на покой в Лопушанския манастир, Видинска епархия.

Той е бележит духовник, уважаван книжовник, поет, автор на много статии и научни публикации в църковния и светския печат. Въпреки напредналата си възраст и недоброто си здравословно състояние, еп. Нестор с неотслабващ плам следи и участва в живота на Българската православна църква, като неуморно служи и проповядва Словото Божие. Не оставя и своите научни търсения и книжовната си дейност.

Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Дометиан поздравява своя събрат еп. Нестор и му пожелава дълголетие, здраве и мир. Препоръчва се на светите му архипастирски молитви и изразява своята любов с многогласното „Многая лета, владико светий”! Днес Видинският митрополит лично ще посети и поздрави еп. Нестор в Лопушанската света обител "Св. Йоан Предтеча" и ще му отправи топли и братски слова на любов, братолюбие и приятелство.

Към благопожеланията се присъединяват екипът на Официалния сайт на Българската православна църква и Синодално издателство при Светия Синод, като поздравяват Смоленски еп. Нестор с неговата годишнина и призовават всички да си спомнят молитвено в този ден за преосвещения епископ. Бог да му дарува здраве, духовни сили и бодрост, та още години напред да сее семената на Божието слово в душите и сърцата на благочестивите християни!

На многая и благая лета, преосвещени Владико!

Текст: архимандрит Поликарп и екип на официалния сайт на БПЦ-БП