16 юли 2024, вторник

Св. свщмчк Атиноген и 10-те му ученици. Св. мчца Юлия девица. Св. мчк Йоан Търновски
church

Смоленският епископ Нестор навърши 85 години

| Автор: Българска Патриаршия

Смоленският еп. Нестор

Днес Негово Преосвещенство Смоленският епископ Нестор навършва 85 години. Еп. Нестор е доайенът по старшинство сред епископите на Българската православна църква. Той е роден на 29 май 1925 г. в гр. Костенец, Софийско. Завършил е Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски” и Богословския факултет при Софийския университет „Св. Климент Охридски”, специализира богословие в Московската духовна академия.

След като през 1946 г. приема монашеско пострижение, той посвещава целия си живот на служение на Българската православна църква, като изпълнява различни възложени му послушания. Бил е преподавател в Софийската семинария, научен сътрудник в Централния исторически и архивен институт при Св. Синод, предстоятел на храм-паметник „Рождество Христово” в с. Шипка, на Българското църковно подворие при Московската патриаршия. Бил е игумен на Рилския, на Бачковския и на Троянския манастир, викарий на Доростоло-Червенския митрополит, а по-късно на Ловчанския митрополит. След като губи зрението си, през 2001 г. еп. Нестор се оттегля на покой в Лопушанския манастир, Видинска епархия.

Той е бележит духовник, уважаван книжовник, поет, автор на много статии и научни публикации в църковния и светския печат. Въпреки напредналата си възраст и недоброто си здравословно състояние, еп. Нестор с неотслабващ плам следи и участва в живота на Българската православна църква, като неуморно служи и проповядва Словото Божие. Не оставя и своите научни търсения и книжовната си дейност.

Екипът на Официалния сайт на Българската православна църква и Синодално издателство при Светия Синод поздравяват Смоленски еп. Нестор с неговата годишнина и призовават всички да си спомнят молитвено в този ден за преосвещения епископ. Бог да му дарува здраве, духовни сили и бодрост, та още години напред да сее семената на Божието Слово в душите и сърцата на благочестивите християни!

На многая и благая лета, преосвещени Владико!

Текст и снимки: Александра Карамихалева