24 април 2024, сряда

Мчк Сава Стратилат (Прежд. лит.)
church

Софийският свещенически хор изнесе празничен концерт /обновено с видеозапис/

| Автор: Софийска митрополия

Софийският свещенически хор

Софийският свещенически хор, с диригент протойерей Кирил Попов изнесе празничен концерт на 22 юли, в салона на Софийската св. митрополия. Концертното изпълнение бе посветено на 40-годишнината от интронизацията на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим.

На концерта присъстваха Негово Преосвещенство Знеполски еп. Йоан, викарий на Софийския митрополит, софийският протосингел ставроф. ик. Ангел Ангелов и представители на Богословския факултет.

Изпълнената зала с нетърпение очакваше да чуе обновения репертоар и певчески състав на Софийския свещеническия хор.

Вечерта започна с приветствени думи на софийския викарий, който изказа радостта си от този ден, в който духовенство и народ Божий заедно, в единомислие почитаме 40-годишнината от интронизацията на Негово Светейшество Българския патриарх.

“Негово Светейшество, като любимец Божий, винаги с първосветителска грижа, с отеческо чувство за дълг и отговорност, и с любов към св. Църква и благочестивия ни народ, 40 години безбедно държи руля на спасителния кораб на Българската православна църква, изживявайки нелеки моменти, но чувствайки мощната Божия подкрепа…“ - каза в словото си еп. Йоан. Той представи Негово Всеблагоговейнство протоиерей Кирил Попов, диригент на Софийския свещенически хор, „който, носейки таланта на музикалното изкуство в сърцето си, прояви изключително голямо старание и обич“ да подготви празничния концерт в чест на годишнината, като своевременно е подновил певческия репертоар на хора и го е обновил като състав.

В концертната програма бяха включени творби от български и руски автори, както и едногласни песнопения от източноцърковната певческа традиция.

Сред изпълнените произведения бяха и авторски творби и музикални обработки на протойерей Кирил Попов. Това бяха „Святий Боже“ гл. 1, „Хвалите Господа с небес“, гл. 8,3 и 5, “Богородице Дево“ гл. 5 и „Буди имя Господне„ и „Многолетие“. Впечатляващо бе изпълнението на свещеническия хор, както на източно- църковните мелодии, така и на многогласните творби. Сред тях имаше и солови изпълнения, с прекрасни солиращи гласове. Един от солистите бе Стефан Димитров, син на доц. Димитър Димитров - дългогодишен преподавател в Богословския факултет и диригент на хора при Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“. Протоиерей Кирил Попов с радост отбеляза, че в залата сред присъстващите тази вечер се намира и самият доц. Димитър Димитров, който след много тежко боледуване за първи път е отново сред нас.

В края на концерта Знеполският еп. Йоан изказа благодарност на диригента протоиерей Кирил Попов, на столичното свещенство, което участва в хора, за благолепното и професионалното звучене, което са постигнали за кратко време, и преподаде първосветителското благословение на Негово Светейшество.

Като им пожела на добър час и на добър път в предстоящото концертно турне в Русия, епископ Йоан лично благослови всеки от участниците в Свещеническия хор.

Софийският свещенически хор е основан през 1947 г. с пръв диригент Иван Куртев. Следващи негови художествени ръководители са: свещеник Кирил Велев (1950-1951), свещеник Иван Русинов (1951-1952), Иван Попвасилев (1952-1953), ставрофорен иконом Димитър Попконстантинов (1954-1975), архимандрит Неофит, сега Русенски митрополит (1975-1986) и Кирил Попов, сега протойерей, от 1986 г.

В репертоара на свещеническия хор са включени многогласни творби - предимно от български и руски автори, както и едногласни песнопения от източната църковно-певческа традиция. Хорът има издадени записи на грамофонни плочи /1980-1989г./, и компактдискове /1992 г.,1999 г., 2010 г./

Прот. Кирил Попов е роден през 1955 г. Завършил е Софийската духовна семинария “Св. Йоан Рилски“ и Духовната академия “Св. Климент Охридски“. През 1982 г., по решение на Св. Синод на БПЦ, е изпратен като аспирант в Московската духовна академия, където две години специализира хорово дирижиране и защитава кандидатска докторска дисертация. След завръщането си в България преподава източно-църковно пение /1985-1989 г./ и хорово пение /1991-2000 г./ в Софийската духовна семинария. Дирижира хора при столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя“ /пом. диригент 1985-1990г. и диригент 1991-2000 г./, а през 1989-1990 г. работи като научен сътрудник в Църковно-историческия и архивен институт. През 1987-1988 г. преминава курс за следдипломна квалификация в Музикалната академия, гр. София в диригентския клас на проф. Васил Арнаудов. През лятото на 2000 г. приема духовен сан и понастоящем служи като председател на митрополитския храм „Св. Николай Мирликийски“.

http://www.youtube.com/watch?v=4bs1NgprOjA

http://www.youtube.com/watch?v=pyqHy541UPo

Текст и снимки: Весела ИГНАТОВА Видео: Любомир ВЪРБАНОВ