18 април 2024, четвъртък

Преп. Йоан. Св. мчк Виктор (Прежд. лит.) (Тип. с. 438)
church

Среща на Ловчанския митрополит Гавриил – ръководител на КПО при Св. Синод с министър проф. Галин Цоков

| Автор: Българска патриаршия

IMG-4f75256219200a6d85c812869e28c02c-V.jpg

Днес, 24 юли 2023 г., в Синодалната палата се състоя среща на представители на Св. Синод на БПЦ-БП и министъра на образовнието и науката проф. д-р Галин Цоков. Светата ни Църква бе представлявана от Негово Високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил – ръководител на синодалния Културно-просветен отдел, Техни Преосвещенства Мелнишки епископ Герасим – главен секретар на Св. Синод и Браницки епископ Пахомий – ректор на СДС „Св. Иван Рилски“ (гр. София). Темата на срещата бе статутът на религиозното образование в България.

От страна на МОН на срещата присъстваха Наталия Михалевска - началник на кабинета на министъра, Евгения Костадинова - директор на дирекция “Съдържание на предучилищното и училищното образование” и Ваня Найденова – главен експерт по Религия.

В разговора участваха също членовете на екипа на Културно-просветния отдел при Св. Синод – доц. д-р ставр. ик. Захарий Дечев, д-р Десислава Панайотова, Бисер Божков и Пенка Христова. В срещата се включиха още свещеноиконом Михаил Ковачев – предстоятел на Ловчанската митрополитска катедрала „Св. св. Кирил и Методий“ и дългогодишен преподавател по Религия в детските градини и училища в гр. Ловеч, деканът на Православния богословски факултет при ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ проф. д-р Магдалена Легкоступ, деканът на Богословския факултет при СУ „Св. Климент Охридски“ доц. д-р Ивайло Найденов, доц. д-р Мариян Стоядинов – главен редактор на учебниците на Св. Синод по Религия-Християнство-Православие, адв. Стефка Спиридонова – адвокат на Св. Синод, Гергана Йоцова – преподавател по БЕЛ и представител на Православен родителски комитет.

Ловчанският митрополит Гавриил изтъкна духовно-нравствената полза от изучаването на Религия в детските градини и в училище и призова министър Цоков за съдействие по включването на предмета в раздел А на учебния план – сиреч в числото на задължителните учебни часове. Министър Галин Цоков заяви, че одобрява възстановяването на Експертния съвет по Религия към МОН, както и религиозното образование като ключов механизъм за „да създадем ценностна оценка и да формираме морални устои в децата и младите хора“.

Образователните специалисти подчертаха пред министър Цоков, че са налице нужните ресурси – преподавателски кадри и учебници по Религия за осигуряване на учебния процес.

Епископ Пахомий подчерта изключителната нужда от духовно-нравствено възпитание и в гимназиалния етап на обучение за българските ученици. 

Всички присъстващи се обединиха около идеята за несъмнената полза от целенасочена държавна политика в сферата на възпитанието и ограмотяването на децата и учениците по въпросите на религията като фактор в изграждането на идентичност, човечност и социална отговорност.

Текст: д-р Десислава Панайотова, експерт „Програми и проекти“ в КПО при Св. Синод

Снимки: Десислава Панайотова, Милан Мартинов