22 юли 2024, понеделник

Св. мироносица и равноапостолна Мария Магдалина. Възвръщане мощите на св. свщмчк Фока
church

Среща на митрополити от Св. Синод с министъра на труда и социалната политика Иванка Шалапатова

| Автор: Българска патриаршия

IMG_9654.JPG

Среща между митрополити от Св. Синод и министъра на труда и социалната политика Иванка Шалапатова се състоя днес в сградата на Св. Синод. В нея участие взеха Техни Високопреосвещенства Ловчанският митрополит Гавриил, Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, Врачанският митрополит Григорий, както и зам.- министрите Гинка Машова-Станчева и Елка Налбантова. 

Министър Шалапатова запозна митрополитите с политиките на министерството на труда и социалната политика и изрази желание за задълбочаване на сътрудничеството между Българската православна църква и министерството. Темите, които бяха обсъдени, бяха свързани със социалните грижи към деца и подрастващи, обръщането на особено внимание върху ранното детство и грижата за самотните родители и възрастните хора. 

Митрополитите запознаха министър Шалапатова с дейностите, които Българската православна църква организира в епархиите си - социални кухни, детски лагери, преподаването на предмета Религия-Православие. От своя страна министър Иванка Шалапатова изрази своето голямо желание за сътрудничество с Църквата във всички социални дейности, където това е възможно. 

Проблемът с демографската ситуация в страната също бе поставен като въпрос, върху който трябва да се работи, за да се насърчава раждаемостта, подпомагането на младите семейства и грижата за децата. Митрополит Гавриил сподели, че в обществото ни все повече има нужда от това то да се учи на милосърдие и любов към ближния, към другия. Той сподели и за своя опит в образованието на децата в Ловчанска епархия. 

Друга основна тема бе подпомагането на създадените досега и организиране на нови социални кухни, които да подпомагат повече хора, които имат нужда. Това би било възможно в  едно реално сътрудничество между Църквата и Министерството на труда и социалната политика. Организирането на детски лагери в епархиите на БПЦ също бе обсъдено, като и двете страни се обединиха около това, че такива дейности подпомагат развитието на децата и тяхната социализация в обществото. 

В края на срещата министър Иванка Шалапатова изрази надеждата си за повече такива разговори и предприемане на конкретни действия в полза на обществото и хората в нужда, както и тясно сътрудничество с Българската православна църква.  

 

Текст и снимки: Ангел Карадаков