18 юни 2024, вторник

Св. мчци Леонтий, Ипатий и Теодул
church

Среща на представителите на поместните Православни църкви пред Европейския съюз в руската столица.

| Автор: Отдел "Връзки с обществеността"

Среща на представителите на поместните православни църкви пред Европейския съюз в руската столица.

От 6 до 8 октомври в руската столица Москва, по покана на Негово Светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Кирил се състоя среща на представителите на поместните Православни църкви, имащи представителства пред Европейския съюз.

Присъстваха представители на Вселенската, Руската, Румънската и Българската патриаршии, а също така и на Кипърската и Еладската архиепископии. Българска патриаршия бе представена от Негово Високопреподобие архимандрит Атанасий (Султанов), протосингел на Западно- и Средноевропейска митрополия и началник на кабинета на БПЦ-БП пред ЕС.

На 6 октомври бе открита конференция в отдела за Междуцърковни връзки при Московска патриаршия от началника на отдела Волоколамски митрополит Иларион на тема "Прояви на солидарност от страна на Православната църква пред народите изправени пред лицето на екстремизма и тероризма". В нея освен представителите на поместните църкви участваха и представители на различни институции и неправителствени организации в Русия.

В своя доклад архимандрит Атанасий подчерта, че никога Православната църква не е спирала да зачита правото на всеки човек на религиозна свобода. Днес събралите се не са дошли да проявят ненавист или да се изразят против традиционния ислям, а срещу всички прояви на радикализъм и срещу всички, които се опитват да правят "религията опиум за народите!"

Накрая представителите излязоха с обща позиция, в която призовават европейските институции да работят всячески, щото мирът да тържествува.

На 7 октомври всички представители посетиха богословския институт "Св. св. Кирил и Методий", а след това придружени от председателя на отдел "Благотворителност" при Московска патриаршия Орехо-Зуевский епископ Пантелеймон посетиха болницата "Св. Алексей Московски", училището за милосърдни сестри "Св. Димитрий" и Петропавловската православна гимназия.

На следващия ден, 9 октомври, представителите взеха участие в патриаршеската света Литургия в Успенския събор на Свето Троице-Сергиевата лавра по случай празника на св. Сергий Радонежки. След светата Литургия представителите на поместните църкви при институциите на ЕС в Брюксел бяха приети от Негово Светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Кирил на среща разговор. Там патриарх Кирил сподели свои виждания по темата за тероризма. Той призова всички да загърбят различните проблеми, които съществуват, и да бъдат единни в общата позиция за мира.