03 юли 2022, неделя

3 Неделя след Петдесетница. Св. мчк Иакинт. Събор на св. Доростолски мъченици. Гл. 2, утр.ев. 3, ап. Рим. 5:1-10 (с. 85), лит. ев. Мт 6:22-33
church

Становище на Светия кинотис на Света гора - Атон

| Автор: Българска Патриаршия

default news image

Във връзка с провежданата в момента в Кипър среща на двустранната комисия за диалог между православни и римокатолици Официалният сайт на Светия Синод на БПЦ-Българска Патриаршия получи Становище на Светия кинотис на Света гора, което публикуваме за нашите читатели с цел те да могат да се запознаят с позицията на светогорската монашеска общност по дискутираната в Кипър тема.

Свети кинотис, Света гора – Атон

Изх. No Ф.2/7/2069

Карея, 22 септ./5 окт. 2009-10-20

ДЕКЛАРАЦИЯ (ПРЕССЪОБЩЕНИЕ) НА СВЕТИЯ КИНОТИС НА СВЕТА ГОРА – АТОН ОТНОСНО СРЕЩАТА НА СМЕСЕНАТА КОМИСИЯ ЗА ДИАЛОГ МЕЖДУ ПРАВОСЛАВНИ И РИМОКАТОЛИЦИ В КИПЪР

(към средствата за масова информация)

1. Света гора от векове по благодатта Христова е верният хранител на светата православна вяра, която Божиите проповедници - светите апостоли, предадоха на Църквата, а богоносните наши свети отци чрез Вселенските събори опазиха през вековете непокътната. Това свето Предание вярно опазиха и нашите предшественици – светогорските отци.

2. След като бяхме осведомени, че в Кипър предстои да се свика среща на членовете на Смесената международна комисия за богословски диалог между Православната църква и римокатолиците, за да се дискутира върху темата „Ролята на Римския епископ за общението на църквите през първото хилядолетие”, нашият Свети кинотис, който не е запознат с точните въпроси по предстоящия диалог, изразява своето силно безпокойство и недоумение, че се обсъжда папското върховенство преди още папизмът да е отхвърлил своите еретически догмати и светски характер (държавата Ватикана). Единствената предпоставка да бъде обсъждана тази тема (за върховенството на Римския папа) би било възвръщането на римокатолиците в православната вяра и в съборното общение на Православните църкви, а не „единство в многообразието” от догмати.

3. „Православната църква е тази – единствената Една, свята, съборна и апостолска Църква”, както това заяви в прескромния свят храм на манастира "Протатон" Негово Светейшество Вселенският патриарх Вартоломей на 21 август 2008 г. по време на посещението си в Света гора. В това вярваме и ние и ще останем твърди в това, което нашите свети отци са ни завещали.

Отговорно прието на общия Събор на представителите и председателите на двадесетте свети манастира на Света гора - Атон.

Превод от гръцки: Анула Христова Озвучаване: Владислав Трифонов

Прикачени файлове

Света Гора [2.46MB]