15 юни 2024, събота

Св. прор. Амос. Св. мчк Исихий Доростолски. Св. Ефрем, патр. Сръбски, българин
church

Ставрофорен иконом Николай Коцев и учителят Александър Александров – гости в „Живото слово“

| Автор: Софийска света митрополия

2023-02-08.jpg

Тази седмица отбелязваме празника на св. Харалампий, Магнезийски Чудотворец, почитаме и българския мъченик св. Георги Софийски Нови, който е роден в Кратово, изгорен на клада 18-годишен близо до столичния храм „Св. София“ и погребан в митрополитския храм „Св. Марина“ през 1515 г.

В тази връзка първият гост на предаването „Живото слово“ за седмицата ще бъде ставрофорен иконом Николай Коцев, предстоятел на столичния храм „Св. Седмочисленици“, където се покои частица от мощите на св. Харалампий. Той ще ни припомни за живота и почитта към светия чудотворец, за храма-пантеон на българската святост, както и за мощите на св. Климент и св. Горазд, които също се съхраняват в него.

След отеца в студиото ще посрещнем младия учител по история Александър Александров, с когото разговаряме за пътя му към Православието, за съвременното будителство и за инициативите на учредената по негова идея фондация „Общост с идеал“, между които е и стенописване на св. Георги Софийски Нови на фасадата на сграда в столицата.

Водещ на този епизод на „Живото слово" ще бъде Пламен Михайлов.

„Живото слово" можете да слушате от 20:30 ч. с повторения в петък и неделя по същото време, както и от 3:00 ч. през нощта - в медията на Софийска света митрополия „Епархийски глас" на адрес: https://radio-glas.mitropolia-sofia.org/. Записи на предаванията са достъпни в каналите ни в Youtube и в Spotify, както и на адрес: https://anchor.fm/radio-glas .