20 април 2024, събота

* Акатистна събота. Чудотворна икона „Златна ябълка”. Преп. Теодор Трихина. Св. ап. Закхей. Св. Николай (Жички) (Злат. лит.) (Тип. с. 440)
church

Стобийският епископ Наум взе участие в Международна научна конференция в Украйна

| Автор: Отдел "Връзки с обществеността"

Стобийският епископ Наум взе участие в Международна научна конференция

От 14 до 18 октомври Негово Преосвещенство Стобийският епископ Наум, главен секретар на Св. Синод на БПЦ-БП, бе гост-лектор на Международната научна конференция „Дриновски четения”, които се провеждат за седми пореден път в гр. Харков, Украйна. Визитата се осъществи с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и по покана на Негово Високопреосвещенство Харковския и Богодуховски архиепископ Онуфрий.

По време на научния форум, епископ Наум представи доклад на тема „Делото на акад. Марин Дринов в паметта на Българската православна църква”. В последвалите дни той изнесе и лекция пред учениците от Харковската духовна семинария.

От българска страна, на конференцията присъстваха още акад. Иван Юхновски, председател на БАН (1996-2008) и Цветана Величкова от Научния архив на БАН.

~***~

Докладът на Стобийски епископ Наум "Делото на акад. Марин Дринов в паметта на Българската православна църква" можете да прочетете тук> http://bg-patriarshia.bg/reflections.php?id=417