04 февруари 2023, събота

Преп. Исидор Пелусиотски. Св. мчк Иадор. Преп. Иасим Чудотворец
church

СУРДОПАРАЛЕЛКА В БУРГАС ОЧАКВА С НЕТЪРПЕНИЕ ЧАСОВЕТЕ ПО РЕЛИГИЯ ПРЕЗ УЧЕБНАТА 2009-2010 Г.

| Автор: Българска Патриаршия

Открит урок по религия със сурдопаралелката от ОУ “П.Яворов” в Бургас

За пръв път от месец март тази година ученици с трайно увреден слух в Бургас изучаваха религия в училище. Групата се състоеше от десет деца от шести до осми клас, възпитаници на бургаското училище ОУ “П. Яворов”. Техни преподаватели са богословът Десислава Георгиева и сурдопедагогът Таня Бръсничева. Работната среда на сурдопаралелката по нищо не се различава от тази на другите ученици.

“Не е лесно, защото езикът, който използваме, трудните богословски термини трябва да се нагодят към тези деца, изказът трябва да се опрости. А те имат голямо желание да изучават религия, тъй като, макар и с увреден слух, са с напълно запазен интелект”, обясни Десислава Георгиева. Трудно е и за сурдопедагога Таня Бръсничева, чиято нелека задача е да прави за учениците симултантен жестомимичен превод на такива понятия като сътворение, вяра, възкресение, покаяние... Но и двете преподавателки обичат работата си с тези деца и се чувстват радостни, че възпитаниците им с отворени сърца възприемат уроците по вероучение. “Децата поемат с голяма жажда всичко от областта на духовното, което им се преподава, но трябва да се включват повече интерактивни методи”, казва още за работата си Десислава Георгиева. В учебната работа преподавателката включва уменията си на приложник. Децата правят заедно апликации върху изучаваната тема, с което часовете по религия стават за тях още по-интересни. Темите, които децата са усвоили за периода март-май, са :”Сътворението на света”, “Първите хора и греха”, “Света Дева Мария”, “Благовещение”, “Богочовекът Иисус Христос”, “Цветница”, “Възкресение Христово”, “За какво се молим”, ”Поведение в храма и свещенослужители”, “Десетте Божи заповеди” , “Св. св. Кирил и Методий”, “Грижа и помощ за ближните”.

Сурдопаралелката е посещавала няколко пъти православен храм. Учениците пристъпвали с голямо благоговение и с желание показвали какво трябва да бъде поведението на православните християни в храмовата духовна среда.

Интересът на учениците от сурдопаралелката към часовете по религия е много силен и те с нетърпение очакват да се включат отново в тях и през новата учебна година.

Текст: г-жа Пепа Ангелова Озвучаване: Владислав Трифонов

Прикачени файлове

Бургас [2.46MB]