18 април 2024, четвъртък

Преп. Йоан. Св. мчк Виктор (Прежд. лит.) (Тип. с. 438)
church

Св. Климент Охридски - празник на Богословския факултет и целия Софийски университет

| Автор: Българска Патриаршия

Агатоникийски еп. Борис

Преподаватели, студенти и гости, лично и дълбоко свързани с Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”, изпълниха академичния параклис на честващото днес своя празник висше богословско учебно заведение. От самото си основаване през 1923 г. Богословския факултет чества с особена любов и почит паметта на своя небесен покровител св. Климент Охридски Чудотворец, когото преподаватели и възпитаници имат за свой образец за подражание в областта на просветителското дело и заради себеотдадения му в служение на Бога и ближните живот.

Богослужението в празничния ден винаги е оглавявано от архиерей на БПЦ, тъй като връзката между факултета, който възпитава и обучава бъдещите служители на Църквата, и Българската православна църква е неразривна.

Тази година с благословението на светейшия патриарх Максим и по решение на Светия Синод на БПЦ празничната света Литургия бе оглавена от Негово Преосвещенство Агатоникийски еп. Борис, игумен на Бачковската св. обител. В съслужение с архиерея бяха: йером. Зотик, представител на Московската патриаршия при БПЦ, йером. Стефан, брат на Бачковския манастир, йером. Василий от Видинска епархия, ик. Ангел Ангелов, председател на храм „Св. София – Премъдрост Божия", свещ. Иван Иванов от храм „Рождество Богородично” и дяконите Иван Петков и Иван Иванов.

Молитвено участие в богослужбата взеха Видинският митрополит Дометиан, зам.-ректорът на Софийския университет доц. д-р Недялка Видева, деканът на факултета доц. Емил Трайчев, преподаватели, настоящи и бивши възпитаници на факултета.

В края на богослужението Агатоникийски еп. Борис отправи към присъстващите слово, в което се спря върху състоянието на съвременната ни младеж и образователната система в България и даде някои архипастирски напътствия за преодоляването на нравствената и духовна криза в нашето общество.

Той подари на факултетното ръководство луксозен албум за Бачковския манастир, който ще обогати академичната библиотека.

По традиция литийно шествие се отправи от Богословския факултет към паметника на св. Климент Охридски, където бяха поднесени цветя на преклонение и признателност.

Текст и снимки: Ал. Карамихалева Озвучаване: Владислав Трифонов