18 юни 2024, вторник

Св. мчци Леонтий, Ипатий и Теодул
church

Св. Литургия и обновление на параклис „Св. вмчца Неделя“ в с. Мирково

| Автор: lovech.mitropolia

DSC_0002.JPG

    На 7 юли 2022 г. , когато честваме паметта на св. великомъченица Неделя, Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил възглави св. Божествена Литургия в църквата „Св. вмчк Димитър“ в с. Мирково. На владиката съслужиха ст. ик. Любомир Казашки и Архиерейският наместник на Пирдопска духовна околия свещеноиконом Йоан Алексиев, а на клира беше прот. Николай Николов.

    Митрополит Гавриил произнесе проповед и раздаде иконички. В словото си той разказа житието на св. великомъченица Неделя – тя е великомъченица, защото е действително понесла много мъки, но е имала голяма любов към Господ и самият Христос ѝ се явил в тъмницата, когато тя била полумъртва и я изцелил и ѝ казал: „Дерзай, не бой се, Аз съм с тебе „, след което е била осъдена на посичане с меч. Тя застанала на колене, помолила се за своите мъчители и за себе си  и предала Богу дух преди палачът да изпълни присъдата.

   Нека тя ни бъде пример да сме верни на Господ, да изпълняваме Неговите свети заповеди и тогава Господ ще благослови нашия живот, ще бъдем винаги радостни и щастливи.

   След това бе извършен водосвет и извършен чина на обновление в параклиса „Св. вмчца Неделя“ в същото село.