20 април 2024, събота

* Акатистна събота. Чудотворна икона „Златна ябълка”. Преп. Теодор Трихина. Св. ап. Закхей. Св. Николай (Жички) (Злат. лит.) (Тип. с. 440)
church

СВЕЩЕНИЧЕСКО И ДЯКОНСКО РЪКОПОЛОЖЕНИЕ НА ПРАЗНИКА ПРЕОБРАЖЕНИЕ ГОСПОДНЕ В ГР. ВЪЛЧИ ДОЛ

| Автор: Варненска и Великопреслaвска митрополия

Храмът 'Свети Архангел Михаил'

По случай 100-годишнината на храма „Св. Архангел Михаил” в град Вълчи дол, на 6 август - Преображение Господне, Варненският и Великопреславски митрополит д-р Кирил отслужи там света Божествена Литургия в съслужение с архимандрит Лонгин – председател на храма и дяконите Михаил Манев и Стоян Флорентинов.

По време на светата Литургия дякон Стоян Флорентинов беше ръкоположен за свещеник, а местният жител Станислав Друмев бе ръкоположен за дякон.

В напътственото си слово Варненският и Великопреславски митрополит Кирил настави новоръкоположените да не се поддават на небрежение и униние, а да вършат с голяма ревност своето служение. "Днес Църквата се нуждае от достойни духовници, които могат да общуват свободно с младежите и по един разбираем за тях начин да им разкрият истините на нашата православна вяра" - каза още архиереят.

След края на богослужбата по традиция бяха осветени първите плодове на лозата. Варненският и Великопреславски митрополит д-р Кирил благодари на всички дарители подпомогнали според силите и възможностите си ремонта на храма и най-вече на общинския съветник и църковен настоятел г-н Илия Ганчев.

През 1909 г. в черкезкото село Вълчи дол е построен малък параклис, по-късно на негово място е издигнат храм, а през 30-те години е построена и камбанарията. През 2009 г. за Великден е завършен основния ремонт на храм "Св. Архангел Михаил".

По-късно същия ден Негово Високопреосвещенство митрополит Кирил взе участие и в празненствата по случай 100 г. жп гара Вълчи дол. В присъствието на кмета на града г-н Веселин Василев и председателя на общинския съвет г-жа Йорданка Йорданова, епархийският архиерей поздрави гражданите и гостите на града.

Снимки Явор Георгиев Озвучаване: Владислав Трифонов

Прикачени файлове

Вълчи дол [1.95MB]