14 юли 2024, неделя

† 3 Неделя след Петдесетница – на св. Отци от 6-те Вселенски събори. Събор на светите Доростолски мъченици. Св. ап. Акила. Преп. Никодим Светогорец. Гл. 2, утр. ев. 3, ап. Тит. 3:8-15 (с. 520), лит. ев. Мт 5:14-19 (с. 356) (Тип. с. 370); 3 Неделя – ап. Рим. 5:1-10 (с. 85), ев. Мт 6:22-33 (с. 54); [Доростолски мъченици – ап. Деян.12:1-11 (с. 485), ев. Ин 15:17-16:2 (с. 329)]
church

Свещеник и енориаши посрещат заедно Рождество Христово в храма в с. Горна Малина

| Автор: Софийска митрополия

Рождественски празник в храма на с.Горна Малина

За втора поредна година в с. Горна Малина в навечерието на празника Рождество Христово деца подготвят тематична програма и я представят пред енорията.

Тази година малките християнчета от местното училище СОУ „Христо Ботев” и от групата „Православно християнче” при ОДЗ „Вяра, надежда и любов” бяха подготвили поздрав за настъпващия празник Рождество Христово, като пресъздадоха историята за раждането на Спасителя Христос. В ръчичките си държаха специално изработени фигури които разказвайки последователно /според библейската история/ поставяха в подготвената пещера.

С много радост, вдъхновение и емоция малчуганите рецитираха стихчета, пееха песнички, а най-малките задружно декламираха”Слава във висините Богу, на земята мир между човеците благоволение!”

В края на изпълнението бе запалено кандило, чиято светлина символизира изгряването на витлеемската звезда при дългоочакваното раждане.

„С това тържество - каза енорийският свещеник Серафим Янев - искаме да напомним на всички хора за Бъдни вечер. Да им кажем да отворят сърцата и душите си, за да приемат Христос, Който се роди за всеки от нас и донесе мир, радост и щастие към което се стремим през целия си живот."

След програмата за децата имаше почерпка и бяха раздадени играчки, която всяко дете трябваше да закачи на елхата, поставена при вратите на храма. С подаръци, рождественско настроение и усмивки си тръгнаха най-малките енориаши на храм "Успение Богородично".

„Довиждане и пак ще дойдем” - казаха те помахавайки ръчички.

Тази учебна година в училище СОУ „Христо Ботев” с. Горна Малина, което е единственото за общината, за първи път са сформирани групи и е започнало изучаването на СИП Религия. В тази форма на православно образование са се включили почти всички деца от начален курс. Техен преподавател е о.Серафим, който се надява през следващата учебна година този предмет да се изучава като задължително избираем.

От тази година и в местната детска градина „Вяра, надежда и любов” е започнало религиозно православно обучение за децата от трета и четвърта група. Младият свещеник споделя, че му е особено трудно в работата с тях тъй като няма подготвени помагала, подходящи за съответната възраст. Изискват се игрови методи, с които децата лесно възприемат. Липсата на педагогически препоръки, нагледни материали, игри и пъзели особено го затруднява и се надява да бъдат издадени такива.

В селото има организиран и пенсионерски клуб „Малина”, чиито членове активно помагат на енорийския свещеник. По общо желание, всеки петък в непренудена обстановка о. Серафим изнася беседи, в които им разяснява, както основните истини на православната вяра,така отговаря и на вълнуващите ги въпроси. В чест на Рождество Христово пенсионерският клуб е организирал тържество. Празнично слово, трапеза и подаръци от храма получиха неговите членове, които бяха поздравени с програма от народни танци.

Тази година свещеникът, църковното настоятелство и енориаши са решили да посрещнат Рождество Христово заедно в храма. За това богослужението ще започне на 24 декември от 22,00 ч. и в полунощ ще продължи с Рождественска св. Литургия.

Озвучаване: Владислав Трифонов