05 декември 2023, вторник

* Преп. Сава Освещени. Преп. Нектарий Битолски(Тип. с. 135) ◐
church

Свещеник Любомир Янъков и Димитър Митев в „Живото слово“ тази седмица

| Автор: Софийска света митрополия

2022-10-26.jpg

Утре, 26 октомври (сряда), предстои поредното издание на предаването за вяра и култура „Живото слово“ в ефира на радиото на Софийска света митрополия – „Епархийски глас“.

Този брой на програмата честваме празника на св. великомъченик Димитър Солунски Чудотворец и именно за неговото житие ще разговаряме със свещеник Любомир Янъков, предстоятел на храм „Св. Теодор Стратилат“ в столичния квартал „Бенковски“.

Св. Димитър по подобие на родителите си до едно време е бил таен християнин. Но ето че императорът, връщайки се от Сарматската война, се отбива в Солун, за да провери вярно ли е, че управителят на областта не просто не гони християните, а сам е християнин. И св. Димитър действително се открива като такъв, готов да понесе мъчения, за да свидетелства за истинната вяра. В съвременния свят ние често лавираме между светските признания и религиозната си идентичност, но този пример от житието на светеца сякаш идва да ни покаже, че има Кръст, който не може да бъде избегнат и дори следва да бъде приет с готовност. Тъкмо около това и по други теми, свързани с личността на св. Димитър Мироточиви, ще беседваме с о. Любомир.

Във втората част на „Живото слово“ ще гостува именика Димитър Митев, за да разкаже за предстоящата заключителна проява от цикъла концерт-лектории, посветени на хоровата църковнославянска музика – на 31 октомври (понеделник) от 19:00 часа в концертната зала на НМУ „Любомир Пипков“

Водещ на този брой на „Живото слово“ ще бъде журналистът и писател Ангел Иванов.

„Живото слово“ можете да слушате от 20:30 ч. с повторения в петък и неделя по същото време, както и от 3:00 ч. през нощта - в медията на Софийска света митрополия „Епархийски глас“ на адрес: https://radio-glas.mitropolia-sofia.org/. Записи на предаванията са достъпни в каналите ни в Youtube и в Spotify, както и на адрес: https://anchor.fm/radio-glas .