18 юни 2024, вторник

Св. мчци Леонтий, Ипатий и Теодул
church

СВЕТЕЦЪТ ОТ БАЙЛОВО - опело, погребение и поема в памет на дядо Добри (обновено)

| Автор: д-р Десислава Панайотова

Дядо Добри

На 15 февруари 2018 г. в църквата „Св. св. Кирил и Методий" в родното му село Байлово дядо Добри (Добре Добрев) бе изпратен в последния си път от Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит ведно с множество духовници и миряни. „Светецът от Байлово“ – дядо Добри бе опят след заупокойната св. Литургия, водена от енорийския свещеник протойерей Серафим Янев. В опелото след св. Литургия взеха участие и Негово Преосвещенство Тивериополският епископ Тихон и представителят на Руската православна църква у нас архимандрит Филип Василцев. След опелото в храма дядо Добри бе погребан в двора на църквата, до самата постройка, в която живя през последните години.

От различни точки на света получаваме съболезнователни писма и запитвания на множество журналисти, граждани и вярващи православни християни за живота и кончината на дядо Добри и за мястото на неговото погребение. Без съмнение гробът му ще стане място за поклонение и молитва заради почитта, която чистата вяра и добротата на този Божи човек пробудиха у всеки, който го е срещал или е чувал за добродетелния му живот. Светейшият Български патриарх и Софийски митрополит Неофит отправи специално обръщение по повод блажената кончина на дядо Добри, в което казва: „Народът го наричаше “светецът от Байлово” не само заради безкористното му служение и даряване, а и заради чистото изповедание и живеене на праотеческата ни българска православна вяра. Верността му към Църквата и нейните повели беше вярност на праведник, а “споменът за праведника ще пребъде благословен”. (Пълното обръщение: http://bg-patriarshia.bg/news.php?id=256136 )

Репортаж от опелото на дядо Добри: https://mitropolia-sofia.org/index.php/novini/novini-ot-mitropoliyata/2095-0215_dobre

ВИДЕО от ОПЕЛОТО и ПОГРЕБЕНИЕТО:

http://www.youtube.com/watch?v=yHvGfzmVdOI

Публикуваме и поемата на нашия читател от Подгорица, Черна гора, г-н Неманя Вуячич. Тя е в посветена на дядо Добри. Г-н Вуячич ни пише: "Имах щастието да срещна дядо Добри и съм много натъжен, че той си е отишъл. Моля приемете моите най-дълбоки съболезнования. Доколкото съм поет, написах поема в памет на нашия обичан дядо."

СВЕТЕЦЪТ ОТ БАЙЛОВО

Трябва да си бил ангел

скрит в тялото на просяк,

който благо слезе от небето

и прекара цялото това време

сред нас, грешните.

Ти бе богат в бедността,

достоен в нищетата.

И твоята усмивка, която би докоснала

дори сърце,

направено от камък.

О, небесни човече,

ти ни показа

скритата красота,

която тихо светеше

и стана видна за всеки.

Твоите стъпки

водеха към мира,

към децата,

към откриване следите на доброто

във всяка личност.

Ти бе отшелник

в центъра на големия град.

Милостив във времената на егоизма.

И велик сред всички нас,

дребните хора.

И птиците ще летят

над катедралата „Св. Александър Невски“

много, много години

преди да се появи

друг като теб

в град София.

Неманя Вуячич

14 февруари 2018 г.

Подгорица,

Черна гора

Автор на поемата: Неманя Вуячич, Черна гора Превод: Десислава Панайотова