18 април 2024, четвъртък

Преп. Йоан. Св. мчк Виктор (Прежд. лит.) (Тип. с. 438)
church

СВЕТИ МЪЧЕНИЦИ КИРИК И ЮЛИТА - ПРАЗНИК НА ГР. БАНКЯ

| Автор: Българска Патриаршия

СВ. КИРИК И ЮЛИТА

На 15 юли Православната ни Църква чества паметта на светите мъченици Кирик и Юлита. Тогава е храмовият празник на едноименния храм в гр. Банкя край София и празник на града.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим тази година светата Литургия на празника ще бъде оглавена от Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан.

Света Юлита била млада жена с благороден произход, от рода на някогашните римски императори, която рано овдовяла и останала с малко дете, което при кръщението нарекла Кирик. Била вярваща християнка, която възпитала и детето си в християнската вяра. Загинала мъченически заедно с невръстния си син по време на гоненията срещу християните при Римския император Диоклетиан. Това станало в 304 година.

Телата на пострадалите за Христа майка и дете били хвърлени без погребение да бъдат изядени от зверове. Но две слугини нощно време ги взели и погребали. Едната от тях доживяла възцаряването на Константин Велики. Тя показала на вярващите мястото, където били погребани мъчениците и разказала за тяхното мъченичество. Мощите на светците били намерени нетленни. И до днес те са чудотворни. Част от тия мощи се намира в Охрид, в църквата "Св. Богородица".

Озвучаване: Боряна Николова

Прикачени файлове

Свети мъченици Кирик и Юлита [427.93kB]