02 декември 2022, петък

Св. прор. Авакум. Преп. Йоан и Андрей. Преп. Порфирий Кавсокаливит
church

СВЕТИЯТ СИНОД НА БПЦ УТВЪРДИ ЗА РЕКТОР НА ПЛОВДИВСКАТА СЕМИНАРИЯ ПРОТОЙЕРЕЙ ДОБРОМИР КОСТОВ

| Автор: Българска Патриаршия

Синодната палата в София

На заседанието си от 2 юли 2009 г. Светият Синод в пълен състав утвърди за Ректор на Пловдивската духовна семинария „Св. Св. Кирил и Методий” протойерей Добромир Костов, протосингел на Пловдивската света митрополия. Решението влиза в сила от 2 юли т. г. (Протокол № 29 от 2 юли 2009 г.)

Отец Добромир Костов е роден през 1975 г. Завършва Пловдивска духовна семинария през 1995 г. с първия випуск след възстановяването на Семинарията. През 2001 г. е ръкоположен за свещеник от тогавашния Пловдивски митрополит Арсений. Служи като енорийски свещеник в селата: Червен, Орешец и Добростан в Асеновградска духовна околия, а от 2004 г. е председател на храм „Свети Димитрий Мироточиви” в Асеновград.

През 2002 г. завършва Богословския факултет на СУ „Свети Климент Охридски” с отличен успех. От 2004 г. е докторант по Литургика в същия факултет.

От 2007 г. прот. Добромир Костов изпълнява длъжността игумен на Араповския манастир „Света Неделя” и същевременно е ефимерий на Мулдавския манастир „Св. Петка”.

От 18 май 2008 г. е назначен за протосингел на Пловдивската света митрополия, а от септември същата година е и председател на митрополитския храм в Пловдив „Света Марина”.

Озвучаване: Мариана Иванова

Прикачени файлове

Озвучаване [599.88kB]