15 юни 2024, събота

Св. прор. Амос. Св. мчк Исихий Доростолски. Св. Ефрем, патр. Сръбски, българин
church

Тържествена архиерейска Литургия за Кръстовден в Кюстендил

| Автор: Софийска света митрополия

IMG_5718.jpg

На 14 септември честваме празника Въздвижение на Честния Кръст Господен, свързан с намирането на Христовия Кръст от света Елена, майката на св. император Константин Велики. Празникът, установен още в началото на IV век, тази година бе особено тържествен и вълнуващ за жителите на Кюстендил и околията, тъй като специално за този ден пристигна частица от Животворящия Кръст Господен, която се съхранява в Бачковската света обител. Светинята, донесена от Величкия епископ Сионий бе посрещната в навечерието на празника, и бе поставена за поклонение в централния храм на града, посветен на Успението на Божията Майка.

Още от вечерта десетки жители на града се стекоха към храма, за да се благословят от нея, а в празничния Кръстовден те изпълниха църквата от рано сутринта.
Техни Преосвещенства Величкият епископ Сионий, игумен на ставропогиалните Троянски и Бачковски манастири, и Велбъждският епископ Исаак, втори викарий на Софийския митрополит и архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, възглавиха архиерейската св. Литургия. Заедно с тях край св. Трапеза застанаха: архимандрит Стефан от Троянската света обител, ставрофорен иконом Генади Генадиев, иконом Светослав Григоров, иконом Даниил Хаджийски, протойрей Виктор Мачай, протойрей Тодор Кочев, свещеник Иларион Стоянчов, свещеник Мирослав Костов, свещеник Георги Тасков, йеродякон Евтимий от Бачковския манастир и дякон Даниел Сираков.

Църковните песнопения бяха изпълнени от камерен състав на Източен хор „Софийски псалти“, под диригентството на доц. д-р Любомир Игнатов.

Празничната богослужба бе уважена от Александър Пандурски, областен управител на Кюстендил, Петър Паунов, кмет на Община Кюстендил, Иван Андонов, председател на Общински съвет, старши комисар Светослав Григоров, директор на Областна дирекция на МВР Кюстендил, служители на Граничната полиция в Кюстендил, Татяна Попова, ктитор от София, общественици и представители на институции, местни медии,  много учители и директори на училища.

Потокът от вярващи, които искаха да се помолят пред Кръста Христов не спираше през целия ден и мнозина, забързани към работните си места, се задържаха в храма, усещайки духовната радост и благодат, която извираше по време на богослужението. Според църковното установление в края на утренята тържествено от олтара бе изнесен Честният Кръст Господен и бе поставен на специално подготвена маса, богато украсена със свежи цветя. Четирикратно Светият Кръст бе издигнат от епископите в четирите посоки на света, при молитвеното пеене на „Господи помилуй". Величкият епископ прочете специална молитва за начало на учебната година, с която ободри и вдъхнови множеството присъстващи учители, директори, деца и родители.

По време на свещеническото причащение вдъхновено, празнично слово за Кръста Христов, намерен от св. Елена, майка на св. Константин – първият християнски цар на Римската империя, произнесе архимандрит Стефан. За откритията и намерените светини, за станалите чудеса, за свидетелството на Евангелското четиво бяха думите на архимандрита. Той припомни за отнетото на човечеството райско блаженство и изгонването на нашите прородители Адам и Ева от райската градина, както и за загубената възможност човеците да ядат от плодовете на дървото на живота, като подчерта, че Господ Иисус Христос със Своята саможертва върна на човеците радостта и тази възможност. „Чрез Кръста дойде радост за целия свят – казва Църквата, и тази радост дойде, защото се проля кръв на Кръста, която уми нашите грехове. Христовата кръв е онзи живителен извор, чрез който се очисти опетнената надежда на човешката душа, тя е пътека, която ни отвежда към Царството Божие. Пироните, с които беше прикован Спасителят са като ключ към царството Божие. Христос беше държан на Кръста не от пирони, не от въжета, не от войници, а от силата на Неговата Божествена любов. Затова и Църквата е отредила да се почита Кръста и в три конкретни дни да го прослявяме, както и всяка сряда и петък през годината, защото за нас, вярвящите, словото за Кръста е сила Божия... нека тази благодат на Кръста да ни благославя, да ни освещава и пролятата Христова Кръв да ни очиства като се стремим да бъдем малко по-добри човеци“ – каза още в словото си той.

Богослужбата завърши с празнични слова, произнесени от епископ Сионий, който разказа за историята на донесената от него частица от Светия Кръст Господен, и от епископ Исаак, който приветства и благодари на Величкия епископ. За молитвен спомен и като благодарност за донесената светиня, епископ Исаак подари от името на кюстендилското църковно изпълнение на Величкия владика архиерейски посох и букет от свежи цветя. Велбъждският епископ поздрави духовниците от Кюстендилска духовна околия, певците за тяхното изпълнение, градоначалника, всички учители и директори на местните училища, с началото на новата учебна година и преподаде на всички първосветителското благословение на патриарх Неофит за  здраве, радост и мир, чрез знамението и спасително действие на Животворния Кръст Господен.

 
Текст и снимки: Весела Игатова

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК