03 юли 2022, неделя

3 Неделя след Петдесетница. Св. мчк Иакинт. Събор на св. Доростолски мъченици. Гл. 2, утр.ев. 3, ап. Рим. 5:1-10 (с. 85), лит. ев. Мт 6:22-33
church

Тържествено честване на националния празник на България в Атина

| Автор: Българска Патриаршия

Тържествено честване на националния празник на България

В първата неделя на Великия пост - Неделя Православна много българи, живеещи в Атина дойдоха в предоставения на българската общност храм „Свети Йоан Рилски”, да отбележат Националния празник на България. Тържеството започна с празнична света Литургия, отслужена от енорийския свещеник отец Стефан Стефанов, а песнопенията бяха изпълнени с ангелските гласове на момчетата от МФГ „Боили” към СУ „Св. Кл. Охридски”- гр. Костенец с ръководител г-н Юлиян Одажиян и от псалта при храма Мелетий Велчев.

На богослужението се помолиха представителите на българската дипломатическа мисия в Атина – г-н Любомир Георгиев, г-н Пантелей Спасов и г-н Георги Шопов, гости от град Костенец и д-р Адриана Любенова, представител на Пловдивски университет „Паисий Хилендарски” и член на УС на АБУЧ. Заедно с тях радостта от празника споделиха учители, ученици и родители от трите Българските неделни училища в Атина, творците от КДК ,,Нов Живец“, членове на Гръцко-българско сдружение за култура ,представители на ФФ ,,Родина“, ФТФ ,,Пиперлии“, ТФ „Детелини”, Таня Гатева, ръководител на детски център „Майчина грижа“ и много наши сънародници, които дойдоха молитвено да отдадат почит на загиналите в национално-освободителното дело.

По време на Светата литургия бе отслужено последование на петохлебието и след това полагащият се молебен на Неделя Православна с последващо литийно шествие около храма, на което вярващите носеха в ръцете си икони и така си спомниха за поклонението на блажената царица Теодора през 8-ми век пред честните икони и възтържествуване на Православието и победа над иконоборството.

Празничният ден продължи с кратка музикално-поетична програма, подготвена от децата от българските неделни училища, фолклорните и танцови формации, българи-самодейци и с участието на специалните гости от МФГ „Боили”. Отец Стефан раздаде на всяко дете икона на свети Йоан Рилски, който е закрилник на българския народ.

Накрая всички присъстващи заедно се хванаха на традиционното българско хоро, под разветия български трибагреник.

БПЦО „Свети Преподобни Йоан Рилски”