03 юли 2022, неделя

3 Неделя след Петдесетница. Св. мчк Иакинт. Събор на св. Доростолски мъченици. Гл. 2, утр.ев. 3, ап. Рим. 5:1-10 (с. 85), лит. ев. Мт 6:22-33
church

Тържествено честване паметта на св. Трифон в унгарската столица Будапеща

| Автор: Митрополия на Западна и Средна Европа

 Тържествено честване паметта на св. Трифон в унгарската столица Будапеща

Особено тържествено българската общност в Будапеща празнува паметта на св. мчк. Трифон. Българските градинари, работещи в Унгария, считат светия мъченик за свой покровител и затова в енорийския дом е устроен и параклис в негова чест . Тази година от църковното настоятелство бе определена дата 11 февруари в която да се състои празничното тържество.

Тържествата започнаха още на 09.02.2018 в храм „Св. св. Кирил и Методий“ с концерт, в чест на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, организиран от Българския културен институт в унгарската столица и църковно настоятелство, под патронажа и с благословението на Западно и Средноевропейския митрополит Антоний, на формация „БОИЛИ“ от гр. Костенец с ръководител Юлиян Одажиян, България и фолклорни формации „ВАНДОР ВОКАЛ“ и „ЗОРНИЦА“ от Унгария. В програмата прозвучаха български църковни и фолклорни произведения.

На следващия ден, Задушница, бе отслужена заупокойна света литургия и обща панихида от кириарха на епархията Високопреосвещщения Западно и Средноевропейски митрополит Антоний, а вечерта празнична вечерня с петохлебие.

Празненствата продължиха с празнично утринно богослужение в неделя 11 февруари възглавено от митрополит Антоний и света литургия възглавена с негово благословение от митрополита на Австрия (Вселенска патриаршия) Арсений. В светата литургия взеха участие и архимандрит Атанасий (Султанов) протосингел на Западно и Средноевропейска епархия и предстоятел на църковната община в Будапеща и иконом Танчо Попганчев Янчев, втори енорийски свещеник при същата. С благословението на неврокопския митрополит серафим специално за празника дойде и дякон Христо Паланков.

Църковните песнопения бяха изпълнени от сборна формация под ръководството на маестро Юлиян Одажиян.

С благословението на Доростолски митрополит Амвросий в храма бе донесена частица от мощите на светия мъченик Трифон, която да се покои в храма и пред която да се прекланят вярващите като просят молитвеното му застъпничество.

„Отправихме молитва към светия мъченик Трифон да благослови вас и вашите домове, да благослови делата на ръцете ви. Особено съм щастлив като виждам този величествен храм изпълнен с богомолен народ! Това говори много, говори, че българския дух ще пребъдва и православната ни вяра и традиция ще се предава и на идните поколения!“- подчерта митрополит Антоний. От своя страна Австрийския митрополит Арсений изказа своята благодарност към митрополит Антоний за братолюбезната покана и подчерта че такива съслужения са много важни за нас православните, защото макар да съществува езикова бариера или каноническа територия, то Светото Православие е това което ни обединява и затова можем да сме причастници на едно тяло и кръв Христови! Архимандрит Атанасий също благодари на двамата архиереи и помоли митрополит Антоний да увери Св. Синод на БПЦ-БП, че църковната община събира материали за живота и делото в унгарската столица на основателя на общността Неврокопски митрополит Борис, които да предостави на комисията по канонизацията му.

БПЦО в Будапеща с нетърпение очаква този акт!

След светата литургия бе отслужен водосвет и молебен към св. мчк Трифон, а след това литийно шествие се отправи към двора на храма където бе спасена една стародавна традиция- зарязването на лозите.

На богослужението се помолиха г-н Димитър Танев- председател на дружеството на българите в Унгария, д-р Данчо Мусев – председател на българското републиканско самоуправление, г-н Симеон Варга- застъпник на българите в унгарския парламент, г-жа Олга попова- директор на Български културен институт в Будапеща, общественици, гости и много българи потомци на български градинари.