27 януари 2023, петък

* Пренасяне мощите на св. Йоан Златоуст (Тип. с. 196)
church

Тържествено литургийно закриване на XV Международен фестивал на православната музика, „Достойно есть”, Поморие

| Автор: Сливенска митрополия

Закриване на XV Международен фестивал на православната музика, „Достойно есть”, Поморие

В Неделята на всички български светии, 10 юни, и по Божий промисъл тази година в навечерието на празника на прославената чрез български подвижници чудотворна икона „Достойно есть”, юбилейното издание на едноименния Поморийски фестивал за православна музика бе тържествено закрит.

От рано сутринта в храма-домакин, както и в няколко храма на Бургаска духовна околия, на певниците и балконите застанаха за песенна богослужебна прослава църковни хорове, участвали във Фестивала. Те от името на всички участници във форума, предстоявани от духовенството, поднесоха своята литургична благодарност към Св. Троица, Божията майка и светиите, и в този ден най-вече на Всички светии, прославили се по българските земи.

В храма-домакин „Рождество Богородично” Съборна архиерейска богослужба събра в единно благодарение първосвещениците: кириарха на епархията Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий, под чийто патронаж се провежда Фестивалът, Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан, председател на Фестивалния секретариат, и Негово Преосвещенство Агатополския епископ Йеротей, викарий на Сливенския митрополит. В съслужение с тях влязоха храмовото духовенство, духовници от епархията и гостуващи свещенослужители.

Многобройното множество от верни, изпълнило храма, можа да се наслади на рядко срещано богослужение – от всяка една страна на храма зазвучаваха в последователност професионално изпълняваните песнопения на различните хорове. Молитвено присъстваха кметът на града Иван Алексиев и други представители на общинските власти. Както и композиторът Стоян Бабеков, чиито произведения се изпълняваха от немалко хорове.

В тази Неделя на българските светии, БПЦ-Българска патриаршия съборно бе определила да се отбележи и 1000-годишнината от учредяването на Охридската архиепископия. Патриаршеското и синодално послание по повода бе огласено по време на св. Литургия.

„Православните навсякъде по света с едно сърце и една уста прославят Бога и се молят на тези, които Бог е прославил. А Бог ги е прославил, защото те преди това са прославили Бога. Да стигнеш до върха на светостта изисква много сили, много усилия, много подвизи, много отречения. Да се отделиш от греховното, от скверното, от нечистото – това може да стане само с Божията свята подкрепа. Затова в днешния ден аз ви поздравявам с деня на Всички български светии, просияли на българска земя” – се обърна към християните в храма митрополит Йоаникий, като им благодари за молитвеното и благоговейно участие в св. Евхаристия и в св. Литургия.

После, като поясни кой следва да пристъпва към потира със св. Дарове, причасти немалкото подготвили се да приемат св. Тайнства. След което раздаде благословения антидор според установеното от Църквата благочиние – най-напред малките деца, после мъжете, накрая жените.

В края на св. Литургия с благословението на Сливенския митрополит кметът Иван Алексиев сподели, че всяка раздяла е тежка и затова приканва всички догодина отново да се срещнат по същото време, на същото място за поредното 16-то издание на музикалния форум „Достойно есть”. Накрая благодари на митрополитите Йоаникий и Киприан за подкрепата, както и на кмета на гр. Троицк, Русия, който бе гост на фестивала, както и на всички участници за светлите музикални дни.

Последва Заключителният концерт на юбилейното издание на фестивала.

Текст: Анула Христова Снимки: Весела Игнатова